Ukrayna’dan kripto para birimlerine yeşil ışık
Hetmantsev, konuya ilişkin: “Parlamentodaki çalışma grubu, kripto paraların yasal statü kazanmasını sağlayacak. Şimdi bu yasa taslağını ilk okuma için hazırlanmakta. Bu metin, Ukrayna Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile iş birliği içinde geliştirilmiştir. Yeni yıl sonrası bu taslağın hazır olmasını hedefliyoruz. 2025’in ilk çeyreğinde yasalaşmasını planlamaktayız,” açıklamalarına yer verdi.
Vergilendirme konusunda ise Hetmantsev, kripto paralara ayrıcalık tanınmayacağını ve menkul kıymetlerde kullanılan modelin uygulanacağını açıkladı. Bu modele göre, kripto paraların kâra dönüştürülmesi durumunda vergi alınacak. Hetmantsev, vergi muafiyeti konusundaki temkinli yaklaşımlarını şu sözlerle ifade etti:
Avrupalı uzmanlar ve IMF ile yapılan görüşmelerde, kripto paralarda vergi muafiyeti sağlamanın geleneksel piyasalarda vergi kaçakçılığına zemin hazırlayabileceği konusunda dikkatli bir yaklaşım benimsiyoruz.
Kriptokoin.com olarak aktardığımız üzere, İtalya hükümeti kısa süre önce kripto para vergilerini düşürme kararı aldı.
Kripto paraların Ukrayna savaşı üzerindeki rolü
Ukrayna’da kripto paraların yasal çerçevesini oluşturmak için atılan adımlar, Kasım 2023’te parlamentoya sunulan ve kripto para işlemlerinin vergilendirilmesine yönelik yasa tasarısıyla hız kazandı. Bu tasarının yasalaşması, kripto paraların Ukrayna’da tamamen yasal hale gelmesi için son aşama olarak görülmekte.
Ukrayna’daki savaş, dijital araçların ve kripto paraların etkisini gözler önüne seren bir dönüm noktası oldu. Blockchain analiz firması Elliptic’in verilerine göre, savaşın ikinci yılına girilirken Ukrayna’ya destek amacıyla yaklaşık 212 milyon dolar değerinde kripto para bağışı yapılmıştır. Bu miktarın yaklaşık 80 milyon doları doğrudan Ukrayna hükümetine ulaştırılmıştı.
Ukrayna hükümeti ve resmi bağış toplama platformlarına göre, kripto fonları zırhlı yeleklerden insansız hava araçlarına, mayın temizleme ekipmanlarından telsizlere kadar birçok savunma malzemesinin temininde kullanıldı. Ayrıca, sağlık malzemeleri gibi destekleyici ihtiyaçlar için de harcandı.
Kripto paraların merkeziyetsiz yapısı, bu varlıkların hızla transfer edilmesine olanak sağlıyor. Bu özellik, özellikle savaş ve afet bölgelerine hızlı finansal destek ulaştırmada öne çıkıyor. Dünya Ekonomik Forumu Blockchain ve Dijital Varlıklar Başkanı Brynly Llyr, “Emerging teknolojilerin önemli bir avantajı, hızlı bir şekilde mobilize edilebilmesi ve teslim edilebilmesidir. Ukrayna’da milyonlarca dolar değerindeki yardımın bir gün içinde ulaştırıldığını gördük,” ifadelerini kullandı. Chainalysis analizinda, savaşın ilk ayında Ukrayna hükümetinin 56 milyon dolardan fazla kripto bağışı aldığı görülmekte. Bu bağışların büyük kısmı Bitcoin ve Ethereum ile gerçekleşti.