Loading...
tr usd
USD
0.04%
Amerikan Doları
38,43 TRY
tr euro
EURO
0.42%
Euro
43,95 TRY
tr chf
CHF
0.8%
İsviçre Frangı
46,78 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.82%
İngiliz Sterlini
51,70 TRY
bist-100
BIST
-1.33%
Bist 100
9.306,96 TRY
gau
GR. ALTIN
1.01%
Gram Altın
4.141,46 TRY
btc
BTC
1.1%
Bitcoin
94.774,05 USDT
eth
ETH
0.45%
Ethereum
1.799,31 USDT
bch
BCH
1.5%
Bitcoin Cash
350,72 USDT
xrp
XRP
1.74%
Ripple
2,29 USDT
ltc
LTC
0.21%
Litecoin
85,56 USDT
bnb
BNB
0.24%
Binance Coin
604,90 USDT
sol
SOL
-0.01%
Solana
147,97 USDT
avax
AVAX
1.36%
Avalanche
22,01 USDT

Bitcoin Madencileri Zor Durumda: Fidelity Analistleri Çözüm Önerisi Sundu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin madenciliği, ödül sistemindeki değişimler ve azalan gelir kaynakları nedeniyle sıkıntıda. Sorunlar, madencileri varoluşsal bir tehditle karşı karşıya bırakıyor. Fidelity Digital Assets bu soruna yönelik bir çözüm sundu. Şirketler ve hatta ülkeler, Bitcoin’in yaşamasını sağlamak adına, zarar etmeyi göze alarak madencilik yapabilirler. Ancak bu yaklaşım sektörde tartışmalara neden olmakta…

Bitcoin madenciliği ve azalan ödüller

Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, BTC arzını 21 milyon adetle sınırlandırdı. Bu durum, Bitcoin’i enflasyona karşı bir koruma aracı olarak popülerleştirmekte. Fakat, madencilik ödüllerinin her dört yılda bir azalması gerekiyor. Bu da, “yarılanma” (halving) sürecini beraberinde getiriyor.

Madenciler yeni bloklar buldukça Bitcoin ile ödüllendirilirler. Ancak ödüllerin giderek azalması, madencilik modelini kârsız hale getirme riski taşıyor. Örneğin, 2032 yılı itibarıyla her blok için verilen ödül bir Bitcoin’den daha az olacak. Bu düşüş, madenciliğin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Fidelity’nin önerisi

Fidelity Digital Assets, bu duruma yenilikçi bir çözüm sunuyor. Şirketin önerisine göre, madencilik sadece bireysel madenciler ve madencilik firmalarının değil. Aynı zamanda Bitcoin’den dolaylı yoldan kazanç sağlayan şirketler ve hükümetlerin de sorumluluğuna bırakılmalı.

Fidelity’ye göre, “Birçok ulus, kurum ve şirket Bitcoin’den gelir elde ediyor. Ancak bu gelir madencilik yoluyla değil. Bu durumda, Bitcoin ağını güvence altına almak için madencilik yapmak operasyonel bir maliyet olarak görülmeli.”

Fidelity, yönetim ücretleri üzerinden kazanç sağlayan Bitcoin ETF sağlayıcılarının da ağın sürdürülebilirliğini sağlamada rol oynayabileceğini savunuyor. Kendisi de zaten Bitcoin madenciliği yapan Fidelity, bu yaklaşımı sektöre öncülük etmek için bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Bitcoin madencilerin tepkisi

Ancak bu öneri sektördeki bazı madencilerden tepki aldı. Bitcoin madencilik firması Luxor’un CEO’su Nick Hansen, şirketlerin ağın devamlılığı için yılda milyarlarca dolar harcamaya istekli olmayacaklarını belirtti: “Bir saatte Bitcoin ağını çalışır durumda tutmanın maliyeti 1 milyon dolar. Fidelity bu parayı harcamaya hazır mı? Büyük ihtimalle hayır.”

Bazı uzmanlar ise bu yaklaşıma daha kuşkucu yaklaşıyor. BlocksBridge Consulting’in kurucusu Nishant Sharma, Bitcoin madenciliğinin giderek daha zorlaşacağını ve daha az kârlı hale geleceğini belirtiyor. Ancak buna rağmen, madenciliğin rolünün önümüzdeki yıllarda değişeceğine inanmakta.

Loka Mining CEO’su Andy Fajar, hükümetlerin ve özel şirketlerin, stratejik avantaj sağlayabileceği durumlarda zarar ederek madencilik yapmayı değerlendirdiğini ifade ediyor. Ancak bazı uzmanlar bu görüşe katılmıyor. Örneğin, Casa’nın CTO’su Jameson Lopp, “Bu teori, Bitcoin ağının talep görmeyeceği varsayımına dayanıyor. Bu da muhtemel ama pek olası bir senaryo değil,” diyor.

Yenilikçi geliştiricilerin her zaman blok alanı kullanımı için yeni fikirler üretebileceğini ifade eden Lopp, ağın sürdürülebilirliği adına yaratıcı çözümlere açık olunması gerektiğini düşünmekte.

Sonuç olarak, Bitcoin madenciliği üzerindeki tartışmalar, sektörün geleceği hakkında önemli soruları beraberinde getiriyor. Fidelity’nin yaklaşımı bir çözüm sunsa da madencilik endüstrisi bu öneri konusunda bölünmüş durumda.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.