Loading...
tr usd
USD
0.07%
Amerikan Doları
38,44 TRY
tr euro
EURO
-0.23%
Euro
43,66 TRY
tr chf
CHF
-0.12%
İsviçre Frangı
46,34 TRY
tr cny
CNY
-0.08%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.22%
İngiliz Sterlini
51,37 TRY
bist-100
BIST
-0.79%
Bist 100
9.357,85 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.8%
Gram Altın
4.067,31 TRY
btc
BTC
1.55%
Bitcoin
95.195,08 USDT
eth
ETH
0.77%
Ethereum
1.804,97 USDT
bch
BCH
1.71%
Bitcoin Cash
351,43 USDT
xrp
XRP
2.99%
Ripple
2,32 USDT
ltc
LTC
1.63%
Litecoin
86,77 USDT
bnb
BNB
0.54%
Binance Coin
606,74 USDT
sol
SOL
1.53%
Solana
150,25 USDT
avax
AVAX
1.28%
Avalanche
21,99 USDT

Kuveyt Türk’ten 4Ç2024 kar tahminleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık, havacılık ve savunma sektörleri güçlü yapılarıyla bu çeyrekte ön planda.

4Ç24 finansal sonuçları 29 Ocak’ta başlıyor.  Borsa İstanbul’da 4Ç24 bilanço dönemi 29 Ocak’ta Garanti Bankası ile başlıyor. Finans dışı sektörde ise ilk sonuçları 31 Ocak’ta Arçelik ile almaya başlayacağız. Borsa İstanbul’da dördüncü  çeyrek finansallarının son açıklanma tarihleri, konsolide olmayan şirketler için 3 Mart, konsolide olan şirketler için 11 Mart olarak belirlendi.

Yüksek faiz ortamı, alım gücünde dalgalanmalar, değerli TL ve enflasyon muhasebesi finansal sonuçlar üzerinde etkili oluyor.

Yılın son çeyreğinde de yüksek seyreden faiz oranları, asgari ücrette son iki yılda yapılan ara zam ayarlamasının bu yıl içinde yapılmaması ve değerli TL, tüketicilerin alım gücünü düşürürken, talep üzerinde baskı  oluşturdu. Öte yandan, küresel ölçekte dolar endeksinin (DXY) son yılların en yüksek seviyesine çıkmasıyla Euro/Dolar paritesinde yaşanan sert düşüş, dördüncü çeyrekte ihracat ağırlıklı çalışan sektör ve şirketlerin  finansal sonuçları üzerinde baskı oluşturduğunu düşünüyoruz. Yılın son üç ayında tüketici fiyat endeksinde (TÜFE), sınırlı yaşanan ivme kaybı nedeniyle enflasyon muhasebesi etkilerinin 4Ç24’te finansal sonuçlar  üzerindeki etkilerinin hafifleyebileceğini ancak sonuçlar üzerinde sınırlı da olsa etkili olabileceğini düşünüyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık’ta başladığı faiz indirim döngüsüne devam ediyor. Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak, faiz indirim döngüsüyle beraber şirketlerin borçlanma maliyetlerinde ve  ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinde (WACC) yaşanacak düşüşün şirket değerlemelerinde yukarı yönlü revizyonları beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz. Bu sürecin özellikle 2Ç25 ve devamında açıklanacak  finansal sonuçlar üzerinde etkilerinin görülebileceğini hatırlatmak isteriz.

 Sağlık, havacılık ve savunma sektörleri 4Ç24’te öne çıkıyor.

Havacılık sektöründe mevsimsellik nedeniyle bir önceki çeyreğe göre ivme kaybı yaşanırken, bir önceki yıla göre küresel ve yurt içi havacılık sektöründe güçlü görünümün devam etmesi, artan yolcu sayısı ve  akaryakıt maliyetlerindeki düşüş sayesinde ciro ve marjlarda olumlu seyrin devam etmesini bekliyoruz. Sağlık sektöründe yılın son çeyreğinde soğuk havaların grip ve salgın hastalıklarına etkisiyle artan hasta trafiği, yıl  ortasında SGK ve TTB kat sayı artışının olumlu etkisinin devamı, tamamlayıcı sağlık sigorta segmentindeki devam eden büyüme trendi, kapasite artışları ve etkin fiyatlama stratejisi son çeyrek finansal performans  üzerinde etkilerinin görülebileceğini düşünüyoruz. Savunma sektörünün küresel çapta genel olarak devam eden jeopolitik riskler, artan savunma harcamaları, yüksek bakiye siparişleri, artan tahsilatlar ve yüksek ciro  ve FAVÖK marjı sayesinde olumlu ayrışmasını öngörüyoruz.

Öte yandan, ilaç sektöründe referans kur artışı ve marj ayarlamalarının etkisi, telekom sektöründe TÜFE’ye göre fiyat ayarlamalarının gecikmeli etkisi ve güçlü ARPU büyümesinin devamını görebiliriz.

 Zayıf sonuçlar açıklamasını beklediğimiz sektörler.

Demir– Çelik sektöründe Çin’de yaşanan emlak sorunu ve zayıf talep, fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Beyaz eşya sektöründe yurt içinde alım gücünün düşmesi, güçlü TL ve zayıf Euro/Dolar  paritesi finansal sonuçları baskılamaya devam edebilir. Otomotiv sektörü 2024 yılını rekor seviyede tamamlamasına rağmen, yaşanan fiyat baskısının karlılık üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.