Loading...
tr usd
USD
0.04%
Amerikan Doları
38,43 TRY
tr euro
EURO
0%
Euro
43,76 TRY
tr chf
CHF
-0.02%
İsviçre Frangı
46,39 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.47%
İngiliz Sterlini
51,50 TRY
bist-100
BIST
-1.33%
Bist 100
9.306,96 TRY
gau
GR. ALTIN
0.18%
Gram Altın
4.107,45 TRY
btc
BTC
0.07%
Bitcoin
93.802,30 USDT
eth
ETH
-1.33%
Ethereum
1.767,48 USDT
bch
BCH
0.27%
Bitcoin Cash
346,44 USDT
xrp
XRP
0.49%
Ripple
2,26 USDT
ltc
LTC
-1.01%
Litecoin
84,52 USDT
bnb
BNB
-0.66%
Binance Coin
599,51 USDT
sol
SOL
-1.3%
Solana
146,07 USDT
avax
AVAX
-1.09%
Avalanche
21,47 USDT

Rekabet Kurumu’ndan dijital platformlara yönelik yeni düzenleme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Google, Apple, Meta, Amazon, Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi dijital platformlara yönelik yeni düzenleme geliyor. Rekabet Kurumu, algoritmaları ve uygulamaları denetleyerek adil rekabeti sağlamayı hedefliyor. Kurallara uymayan şirketlere yıllık cironun yüzde 10’una kadar para cezası verilebilecek, tekrar eden ihlallerde oran yüzde 20’ye çıkacak.

Türkiye’de faaliyet gösteren Google, Apple, Meta, Amazon gibi teknoloji devleri ile Trendyol, Sahibinden.com ve Yemeksepeti gibi uygulamalara yeni kurallar geliyor. Dijital pazarda adil rekabet ortamının sağlanması için atılacak adımın ardından Rekabet Kurumu kurallara uymayan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebilecek.

Hükümet teknoloji devleri ile aylık milyonlarca kullanıcıya ulaşan alışveriş uygulamalarına yönelik yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Bloomberg’in haberine göre; düzenleme ile Google, Apple, Meta ve Amazon gibi küresel devlerin yanı sıra Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformların da algoritmaları ve uygulamaları denetim altına alınacak. Denetimleri gerçekleştirecek Rekabet Kurumu kural ihlali yapan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebilecek.

Son 5 yıl içinde en az 2 kez kurallara uymaması halinde şirkete verilecek ceza oranı yüzde 20’ye çıkacak.

Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifiyle belirli bir eşiğin üzerindeki büyük teknoloji şirketleri arama motorlarında, uygulama mağazalarında veya pazar yerlerinde kendi hizmetlerini rakiplerine göre avantajlı şekilde sıralayamayacak.

Düzenlemeyle Apple gibi kapalı sistemlerde, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları platform dışından yüklemesine izin verilecek. Platformlar, kullanıcı verilerini yalnızca açık rıza ile işleyebilecek ve bu verileri kendi ticari çıkarları için kullanımı sınırlanacak. Ayrıca, platformda faaliyet gösteren ticari işletmelere, platform üzerinden üretilen verilere ücretsiz ve anlık erişim sağlanacak.

Şirketler sundukları hizmetlere erişimi zorlaştırmayacak. Bir kullanıcı, platformda bulunan bir uygulama veya hizmeti değiştirebilecek ve üçüncü taraf uygulamalara geçiş yapabilecek. Ayrıca platformda sunulan hizmetlere, başka bir hizmete kaydolma zorunluluğu getirilmeksizin erişmek mümkün olacak.
Reklam verenlere de tam bilgi verilecek

Şirketler ticari kullanıcılara, sundukları hizmetlerin kapsamı, performansı ve ücretlendirme koşulları hakkında açık bilgi vermek zorunda olacak. Reklam verenlere ise reklam fiyatlandırmaları ve ödeme koşulları gibi konularda tam ve ücretsiz bilgi sağlanacak.

Avrupa Birliği yakın zamanda büyük dijital şirketlerin faaliyet gösterdikleri pazarların daha şeffaf ve adil bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla Dijital Pazarlar Yasası’nı kabul etmişti. Yetkililer AB’nin düzenlemesiyle uyumlu olan yeni yasayla dijital pazarların daha rekabetçi bir hale dönüşeceğini ve güçlerinin dengeleneceğini söyledi.

karar.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.