Loading...
tr usd
USD
0.03%
Amerikan Doları
38,43 TRY
tr euro
EURO
0.43%
Euro
43,95 TRY
tr chf
CHF
0.9%
İsviçre Frangı
46,83 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.94%
İngiliz Sterlini
51,84 TRY
bist-100
BIST
-1.33%
Bist 100
9.306,96 TRY
gau
GR. ALTIN
0.96%
Gram Altın
4.139,53 TRY
btc
BTC
1.02%
Bitcoin
94.693,90 USDT
eth
ETH
-0.1%
Ethereum
1.789,41 USDT
bch
BCH
1.55%
Bitcoin Cash
350,89 USDT
xrp
XRP
1.86%
Ripple
2,29 USDT
ltc
LTC
-0.02%
Litecoin
85,36 USDT
bnb
BNB
0.18%
Binance Coin
604,56 USDT
sol
SOL
-0.3%
Solana
147,54 USDT
avax
AVAX
1.29%
Avalanche
21,99 USDT

Dolar/TL’de Yukarı Hareket Sürüyor: Nereye Kadar Çıkacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

67. Hükümet seçiminin ardından 2. tura kalan Cumhurbaşkanlığı oylamasını kazanan isim bir kez daha Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ülkemizde seçim gündeminin arkada kalmasıyla birlikte gözler aylardır durgun seyreden dolar kuruna döndü.

Geçtiğimiz dönemde TCMB ile serbest piyasa kurları arasındaki fark yatırımcıları tedirginliğe sürükledi. Hafta başından itibaren Kapalıçarşı’da 22.50’lerden gerileyen Dolar/TL kuru an itibariyle TCMB ile paralel seyrediyor.

Ancak belirsizliğin ortadan kalkmasına rağmen döviz kurları son ayların en sert yukarı yönlü hareketine başladı. Kur Korumalı Mevduat’ın başlangıcının ardından haftalık hareketleri incelediğimizde ilginç bir durum ortaya çıkmakta. Haftalık bazda, 6 Haziran 2022 tarihinden bu yana Dolar ilk kez Türk Lirası karşısında %4’ten fazla değer kazanıyor.

TCMB verilerine göre haftaya 19.90’dan başlayan Dolar/TL paritesi gün içinde 20.90 rakamını gördü. Dövizde yeniden başlayan yükseliş hareketi sonucunda gram altın ise 1300 TL sınırını geçerek tarihi zirveye ulaştı.

Dolar Neden Yükseliyor?

Seçimin ardından dövizin neden yukarı yönlü hareket ettiğine dair bir çok argüman göze çarpıyor. Siyasi kaygılar taşıyan ekonomi yönetimi her ne pahasına olursa olsun mevcut durumu korumak için büyük çaba sarfetti. Hükümet, seçime kadar doların sabit seyretmesi için pek çok tedbire başvurdu. Alınan önlemler sonuç verse de makroekonomik verilerde büyük tahribat göze çarpıyor.

TCMB Rezervleri Eridi

Geçtiğimiz hafta itibariyle TCMB swap dahil net rezervi -0,2 milyar dolara gerileyerek son 20 yılın en düşük seviyesini gördü. Resmi verilere göre Merkez bankası kasasından son 2 ay içerisinde 25 milyar dolar döviz çıkışı gerçekleşti.

Hafta içinde açıklanan dış ticaret verileri de seçim ekonomisinin sonuçlarını ortaya koyuyor.

Dış Ticaret Açığı Büyüyor

TL’nin enflasyona rağmen Dolar karşısında değerli kalması dış ticaret verilerine de yansıdı. TÜİK verilerine göre Ocak-Nisan döneminde ihracat %3 azaldı. Ancak ithalat kalemi ise düşük enerji fiyatlarına rağmen %7 artış gösterdi. İhracatçılar seçim öncesi dönemde kur kaynaklı rekabet sorunundan şikayetlerini dile getirmişti.

Makroekonomik koşullardan ziyade halk memnuniyetinin daha önemli olduğu seçim sürecinin ardından hükümet temel sorunlara odaklanabilir. Seçim akşamı konuşan Erdoğan, öncelik olarak enflasyon sorununu işaret etti.

“Türkiye Ekonomi Modeli” politikasının devam edip etmeyeceği ise hala tartışma konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kampanya boyunca mevcut politika ile “yola devam” dese de bu durum değişebilir. Piyasalar; Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz ve Lütfi Elvan gibi isimler göreve gelir ise daha ortodoks bir ekonomi yönetimi bekliyor.

Yıl Sonu Dolar Tahminleri

Dünya’da saygınlığı olan bir çok uluslararası kurum Türkiye’yi yakın takibe devam ediyor. Önde gelen banka ve yatırım şirketleri, seçim sonrası Dolar/TL paritesine dair yakın dönemde tahminler yaptı:

  • Merkez Bankası: 23 TL
  • HSBC: 24 TL
  • Standard Chartered: 36 TL (mevcut politika devam ettiği takdirde)
  • Morgan Stanley: 27 TL
  • Wells Fargo: 20 TL
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.