Loading...
tr usd
USD
0.07%
Amerikan Doları
38,44 TRY
tr euro
EURO
-0.23%
Euro
43,66 TRY
tr chf
CHF
-0.12%
İsviçre Frangı
46,34 TRY
tr cny
CNY
-0.08%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.22%
İngiliz Sterlini
51,37 TRY
bist-100
BIST
-0.79%
Bist 100
9.357,85 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.8%
Gram Altın
4.067,31 TRY
btc
BTC
1.55%
Bitcoin
95.195,08 USDT
eth
ETH
0.77%
Ethereum
1.804,97 USDT
bch
BCH
1.71%
Bitcoin Cash
351,43 USDT
xrp
XRP
2.99%
Ripple
2,32 USDT
ltc
LTC
1.63%
Litecoin
86,77 USDT
bnb
BNB
0.54%
Binance Coin
606,74 USDT
sol
SOL
1.53%
Solana
150,25 USDT
avax
AVAX
1.28%
Avalanche
21,99 USDT

Bomba Tahminler: Altın 2.000 mi yoksa 1.600 Dolara mı Gidiyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022’de altın fiyatına ilişkin birçok karşıt tahmin var. Ancak altının 2.000 doların üzerine çıkmasıyla 1.600 doların altına düşmesi arasındaki temel fark nedir? RBC Capital Markets, altın için yüksek ve düşük senaryolar olmak üzere iki görünüm belirledi. Yüksek olan, 2022’de altın fiyatının ortalama 2.024 doların üzerinde olacağını, düşük olan ise altının 1.576 dolardan işlem göreceğini tahmin ediyor. RBC Capital Markets’ın tahminlerini Kriptokoin.com okuyucuları için derledik.

Banka’nın temel senaryosu, altın fiyatının adım adım düşeceği yönünde

Bu iki görünüm arasındaki farkı, Covid-19 gelişmeleri ve hisse senedi piyasası performansı yaratıyor. RBC Capital Markets Küresel Emtia Stratejisi Başkan Yardımcısı Chris Louney verdiği bir demeçte şunları söylüyor:

Yüksek senaryo, enflasyonun dizginlendiği ve ekonominin beklentilerin altında performans gösterdiği bir senaryo olacaktır. Ve böylece çok daha riskli bir senaryo gibi görünüyor.

RBC’nin kendi temel durum görünümü, ABD ekonomisine bakış açısı ve agresif Fed faiz artırımı beklentileri nedeniyle düşük senaryoya çok daha yakın. Bankanın temel senaryosu, altının yıl ortalamasını 1.695 dolar, ilk çeyrekte en yüksek üç aylık fiyat 1.749 dolar ve dördüncü çeyrekte en düşük üç aylık fiyat 1.633 dolar olarak öngörüyor. Chris Louney, öngörülerinin nedenini şu şekilde açıklıyor:

Düşük senaryomuz ile temel durumumuz arasındaki ilişki çok daha yakın çünkü yaşadığımız son iki yılı göz önünde bulundurduğumuzda, çevrenin ancak çok daha fazla riske girebileceğini düşünüyoruz. Ekonomi oldukça iyi büyüdü ve işsizlik artıyor.

Senaryolar neye dayanıyor?

Chris Louney’e göre altının düşüş yörüngesini değiştirmesi için iki büyük oyun değiştirici unsurun ortaya çıkması gerekiyor. “Covid yeniden kötüleşirse veya hisse senedi piyasaları beklentilerin altında performans gösterirse, yatırımcıların altın gibi varlıklara olan ilgisinde bir dalgalanma görebilirsiniz” diyen stratejist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

2022 boyunca daha güçlü hisse senedi piyasalarının olacağını varsayıyoruz. Bu gerçekleşmezse, altına girişler görebiliriz. İşte o zaman yüksek senaryomuz devreye girebilir. Ama bu bizim temel durumumuz değil.

Fed’in Mart ayında faiz artırımlarına başlaması ve bu yıl en az üç faiz artırımı öngörmesiyle altın, yılın başından bu yana %1,6 düşüşle baskı altında işlem görüyor. 2022’de üç faiz artışı yapılacağını tahmin eden Chris Louney, enflasyonun yüksek olacağını belirtiyor ve şu yorumu yapıyor:

Kapı Mart ayı için açık. Bunu haklı çıkarmak için kesinlikle enflasyon var. Jerome Powell, ABD ekonomisini şimdi çok daha güçlü ve tam istihdama daha yakın olarak nitelendirdi. Bu, 2022 için üç faiz artırımı görüşüne uyuyor.

2021’de altın fiyatının önündeki en büyük engellerden biri yatırımcı ilgisinin olmamasıydı. Chris Louney, altının önemli ölçüde yükselmeden önce bunun değişmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor:

Bu yatırımcı faiz iğnesi, kötüleşen ekonomik ortam, Covid veya kötüleşen hisse senedi piyasası performansı nedeniyle hareket ederse, altın için risk çarpıklığını yukarı doğru kaydırır. 2021’de asıl mesele yatırımcı ilgisinin olmamasıydı. Ve bu, son hafızadaki en enflasyonist ortamlardan birinde olmamıza rağmen gerçekleşti. Üç yıl önce birine %5 enflasyonumuz olacağını ve altının bundan etkilenmeyeceğini söyleseydiniz, size inanmazlardı.

“Altın tüketicileri ve bireysel yatırımcılar fiyatlara daha duyarlı”

Altın, 2015’ten bu yana en kötü performansı olan %3,6 düşüşle yılı kapattı. Altın destekli borsada işlem gören ürünlerdeki etkinlik, en iyi ve en ilgili örnekti. “Oldukça önemli ölçüde düştüler. Ve yine herkesin enflasyondan bahsettiği bir ortamdan bahsediyoruz” diyen stratejiste göre, altın destekli ETF’lere giriş görmemiş olmamız, yatırımcılar arasında ilgi eksikliğinin göstergesi. Chris Louney, konuyu şu şekilde açıklıyor:

İnsanlar paralarını başka yerlerde çalışmak için harcıyorlar ve altın da ‘ucuz’ olarak görülmüyor. Altın tüketicileri ve bireysel yatırımcılar, satın alma söz konusu olduğunda fiyatlara daha duyarlı. Ve altın hiçbir şekilde 2021 boyunca inanılmaz derecede ucuzlamış değil.

Chris Louney, altının 2022’de 2021’de olduğuna çok benzer bir fiyat hareketi görme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor:

Yıl boyunca etkin olan güçlerin hiçbiri yakın vadede bir yere gitmiyor. Yani 2022 birçok açıdan 2021’e benzeyecek. Gelgiti gerçekten değiştirmek için enflasyonun yeterince düşük olacağını düşünmüyorum. Altın söz konusu olduğunda, enflasyon cephesinde 2022’de maddi olarak neyin değişeceğini görmek için çalıştım. Makro görünümde gerçekten büyük bir değişiklik olmadıkça, bu reaksiyon fonksiyonunun birkaç ay içinde önemli ölçüde nasıl değişeceğinden emin değilim.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.