Kriptokoin.com – Büyük bankalar yılın başından bu yana hisse senedi performanslarıyla mücadele ediyor. Fintech şirketleri ve kripto para birimleri ise büyüdü. Dünya tamamen dijitalleşmeye hazır mı?
2020, şimdiye kadar zorlu bir yıl idi. Avustralya orman yangınları ve küresel COVID-19 salgını gibi sorunlar gezegene ve sakinlere zarar verdi. Finans dünyası da, özellikle ilk birkaç ay, acı çekti.
Bu tarz etkiler, finans endüstrisinin farklı sektörlerinde daha belirgindir. Bazıları bu belirsiz zamanlarda olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalsa da, diğerleri büyüdü ve aya ulaştı.
BNN Bloomberg’in kıdemli sunucusu Jon Erlichman, geçtiğimiz günlerde bazı bankaların ve fintech şirketlerinin hisse senetlerinin fiyat performansı ve en büyük iki kripto para birimi olan Ethereum ve Bitcoin için bazı veriler yayınladı.

Haber kaynağı CryptoPotato’ya göre bu veriler aşağıdaki grafikte topladı. Square ve PayPal gibi yenilikçi fintech şirketlerinin, bankacılık sektörü olan geleneksel finans şirketlerinden daha iyi performans gösterdiği sonucuna varıldı. Ayrıca Bitcoin de dikkate değer bir YTD (yılın başından bugüne kadar) fiyat artışı yaşarken, Ethereum hepsini, üç haneli artışla geride bıraktı.

Yılın başından bu yana: Banka hisseleri pek iç açıcı değil
Dünyanın en büyük bankalarından bazılarının hisse senetleri, on yıldan uzun bir süre önceki mali krizden bu yana iyi durumdaydı. Bank of America hisseleri, 2009’dan bu yana yaklaşık 10 kat artarak 2020 Şubat ayında yaklaşık 35 dolarlık en yüksek seviyesine ulaştı.
Aynı dönemde Citigroup hisseleri 15 dolardan 80 dolara, JP Morgan 20 dolardan 140 dolara ve Wells Fargo 11 dolardan 50 doların üzerine çıkmıştı.
Bununla birlikte COVID-19 kaynaklı kriz bu yıl dünyayı kasıp kavurdu. Sadece Mart ayında, on yıllardır görülmeyen fiyat düşüşleri görüldü. Bahsi geçen banka hisselerinin çoğu, sadece birkaç günde değerinin yaklaşık yüzde 50’sini kaybetti.
CryptoPotato’da yer alan habere göre hisse senetleri Mart diplerinden toparlanmış olsa da, yılbaşından bugüne performanslarına bakıldığında hala kırmızı renkte oldukları görülüyor. JPM yılın başından beri %30, Bank of America %33, Citigroup %46 ve Wells Fargo %58 oranında düşmüş görünüyor.
Western Union (-%17) ve American Express (-%19) gibi diğer finansal hizmet şirketleri de yılın başından bu yana önemli miktarda değer kaybetti.
Bankacılık sektörünün en eski usul yatırımcılarından ve en büyük destekçilerinden biri olan Warren Buffet’in bu yıl banka hisselerinin çoğunu sattığını belirtmek gerekir.
Finans şirketleri yeşil renkte
Kriz, yukarıdaki grafikteki tüm şirketlere ulaşmış olsa da bazıları sadece toparlanmakla kalmadı, önemli derecede yükseldi de. MasterCard hisse senetleri 345 dolardan 203 dolara düşerken, Bisa’nın düşüşü 213 dolardan başlayıp 135 dolarda sona ermişti. Bununla birlikte her iki şirketin de hisseleri yılbaşından bugüne yükselişte görünüyor.
Diğer iki finansal hizmet şirketi (esasen çevrimiçine odaklanan) önemli ölçüde daha etkileyici performansı işaretledi.
PayPal’ın hisse senetleri 2020’ye 110 dolardan başladı ve Mart ortasında 85 dolara düşmesine rağmen o zamandan bu yana %94 arttı. Jack Dorsey’in Square’inin yıllık kazançları üç haneli yüzdelere ulaştı. Mart ayındaki %55’lik düşüş, %178’lik bir artışa giden yolda kısa bir engeldi.
İlginç bir şekilde her iki firma da son aylarda kripto para birimleriyle ilgili faaliyetlere başladı. Square, 50 milyon dolar değerinde Bitcoin satın alırken PayPal; ABD merkezli müşterilerinin çeşitli kripto paraları satın almasını, satmasını ve saklamasını sağlayacağını duyurdu.
Peki, Bitcoin ve Ethereum?
Kripto para piyasası, Mart ortasındaki çılgınlıktan muaf değildi. Bazı altcoin’ler bir saat içinde yüzde 80’e kadar değer kaybetti. Bitcoin ve Ethereum ise sırasıyla 3.700 ve 100 doların altına düştü.
Yüzde olarak bu gelişmeler yaklaşık %50’ye eşit. Bununla birlikte yılın geri kalanı her ikisi için de önemli ölçüde daha olumlu geçti. Bazıları tarafından altına benzerlikleri olan güvenli bir sığınak aracı olarak görülen Bitcoin, büyük düşüşünün üstesinden geldi.
İster kurumsal yatırımcıların artan ilgisi, ister üçüncü halving, ister değer saklama özellikleri için BTC satın alan dev şirketler olsun, Bitcoin yılın başından bugüne kadar yüzde 80’den fazla artış gösterdi. Sadece birkaç gün önce 13 bin dolarlık yıllık rekor kırdı.
Öte yandan Ethereum, bu yıl devam eden merkezi olmayan finans trendinde yaygın olarak kullanıldı. Blok zinciri, çoğu DeFi projesinin arkasındaki temel teknoloji olarak çalışıyor. Sonuç olarak, ikinci en büyük kripto para birimi, %200’ün üzerinde bir artışla yukarıda belirtilenlerden en iyi performans gösteren varlık haline geldi.
Bütün bunlar ne anlama geliyor?
CryptoPotato yazarı Jordan Lyanchev’e göre dünya, öncelikle COVID-19 gerçeğinin yol açtığı değişikliklerden geçiyor. İzolasyon ve evden çalışan insanlar, toplumu daha da dijital odaklı hale getirdi. Yazara göre finans dünyası geride kalmayacak. İnsanlar daha fazla çevrimiçi girişim arıyorlar ve dijital olarak aktarılan fonlar sonunda yeni normal hale gelecek. Bu nedenle, bankalar gibi geleneksel finans kurumlarının düşüşü ve kripto para birimleri de dahil olmak üzere yenilikçi teknolojilerin yükselişi, çevrimiçi dünyaya kitlesel olarak geçişin başlangıcı olabilir.