Loading...
tr usd
USD
-0.04%
Amerikan Doları
38,40 TRY
tr euro
EURO
0.09%
Euro
43,80 TRY
tr chf
CHF
0.39%
İsviçre Frangı
46,58 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.53%
İngiliz Sterlini
51,54 TRY
bist-100
BIST
-1.33%
Bist 100
9.306,96 TRY
gau
GR. ALTIN
0.34%
Gram Altın
4.114,06 TRY
btc
BTC
-0.29%
Bitcoin
93.464,84 USDT
eth
ETH
-2.17%
Ethereum
1.752,34 USDT
bch
BCH
0.12%
Bitcoin Cash
345,93 USDT
xrp
XRP
0.8%
Ripple
2,27 USDT
ltc
LTC
-1.44%
Litecoin
84,15 USDT
bnb
BNB
-0.69%
Binance Coin
599,28 USDT
sol
SOL
-1.34%
Solana
146,00 USDT
avax
AVAX
-1.64%
Avalanche
21,35 USDT

BofA ve ANZ’den Altın İçin Hesapları Değiştiren Tahminler!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023’ün üçüncü haftasındaki piyasalarla birlikte, altın şimdiden %4,5 arttı ve kritik 1.900 dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Ancak Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ)’ye göre, rallinin devam etmesi için değerli metalin psikolojik açıdan önemli olan bu seviyenin üzerine yerleşmeye devam etmesi gerekiyor. Bank of America (BofA) ise altının önümüzdeki üç yıl içinde portföylerde önemli bir yer alacağını söylüyor.

Altın iyi bir hamla yaptı, ancak…

Geçen yılki gerilemesinin ardından altın nihayet hamlesini yaptı. Hatta birçok analist, enflasyonun soğuması ve Fed pivotu beklentileriyle bu yıl yeni rekor seviyeler arıyor. ANZ Pazartesi günü yayınladığı raporunda, altının 2023’teki yavaşlamaya karşı bir önlem olduğunu belirtiyor. ANZ, “Enflasyon geri çekilirken ve faiz oranları zirveye yaklaşırken altının lehte kalmasını bekliyoruz. Fed’in 1980’den bu yana en agresif parasal sıkılaştırmasının ortasında, geçen yılki düzeltmenin ardından fiyatlar güçlü bir şekilde toparlandı,” diyor.

Banka, 2023’te altını bir varlık olarak destekleyen etmenlerin arasında Fed’in faiz oranı döngüsünde bir duraklama, durgunluk riskleri, zayıf bir ABD doları, yüksek jeopolitik riskler ve güçlü fiziksel talep olduğunu söylüyor. Ancak bankanın stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, kısa vadede altının teknik kurulum nedeniyle bir düzeltme riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydediyor. Analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Son ralli, büyük ölçüde Fed’in güvercinleşeceği beklentilerinden kaynaklandığı için fiyat düzeltmesine karşı savunmasız görünüyor. Para politikası cephesinde herhangi bir hayal kırıklığı, fiyatların kısa vadede düzelmesine neden olabilir. 12 aylık fiyat hedefimizi 1.900 dolarda sabit tutuyoruz.

İvmenin devamı için bu seviye kritik

Altın 1.900 doların üzerine çıktıktan sonra 1.918 dolara yükselirken, sarı metal 200 günlük hareketli ortalamasının oldukça üzerinde işlem görüyor. Analistler, şu seviyelere dikkat çekiyor:

Bu ivmeyi sürdürmek için fiyatların 1.900 dolar üzerinde yerleşmeye devam etmesi gerekiyor. Makro ortamın mevcut fiyat seviyesini sürdürmek için yeterince destekleyici olmadığına inanıyoruz. Günlük teknik tabloda yükselen bir takoz formasyonu olduğunu fark ettik. Fiyatlar mevcut seviyelerden 1.870-1.900 dolar aralığına düşerse, trendin tersine dönmesini bekliyoruz. 1.800 doların altı, fiyatın 1.730 dolara düşmesini teyit eder.

Yatırım ve fiziksel talep, altın fiyatını destekleyecek

Tüm gözler 1 Şubat’taki Federal Reserve para politikası toplantısının sonucunda olacak. CME FedWatch Tool’a göre piyasalar şu anda 25 bps’lik bir artışa %93,2 şans veriyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed, Aralık toplantısında hedef politika faizini 50 bps artırarak üst sınırı %4,5’e çıkardı. Bu, art arda dört defa 75 bps artışın ardından mütevazı bir artıştı.

ANZ raporda, “Fed, enflasyonu %2’lik hedef aralığına döndürmek için muhtemelen mücadele edecek… 2024’e kadar faiz oranını %5’te sabit tutmalı. Bu, piyasanın 2023 sonlarında faiz indirimi beklentilerine aykırı ve fiyat düzeltmesi için yer bırakıyor. Senkronize bir gevşeme döngüsünün 2024’ten itibaren başlayacağına inanıyoruz,” açıklamasına yer veriyor. ANZ, daha uzun vadede altın konusunda yapıcı. Raporda,

Yatırım ve fiziksel talep 2023 için destekleyici. Çin’in yeniden açılması, fiziksel altın alımında dayanıklılık için zemin hazırlıyor. Küresel ekonomik büyümenin 2023’te %2,4’e düşmesiyle bir durgunluğun gelmekte olduğu konusunda fikir birliği var. Bu, GFC ve Covid-19’un ilk yılı hariç, son kırk yılın en düşük seviyesi olacak.

Altın böyle dönemlerde daha iyi performans gösterir

Stagflasyon riski de var ve bu senaryoda altında daha stratejik bir konumlanma olacak. Raporda, “Altın normalde bir kriz öncesinde ve sırasında hisse senetlerinden daha iyi performans gösterir,” deniliyor. ABD dolarının zayıflaması 2023’te yakından takip edilmesi gereken bir şey. Analistler, “2021’in ortasındaki düşük seviyesinden bu yana %29 yükseldikten sonra, doların 2022’nin 4. çeyreğinde 114’e yakın zirve yaptığına ve son zamanlarda 200 günlük hareketli ortalamanın altına düştüğüne inanıyoruz. Altın, dolar zirvelerinden sonra 12 aylık ortalama %18’lik bir getiri sağlama eğiliminde,” diyor.

Jeopolitik cephede, Ukrayna’da devam eden savaş, ABD ile Çin arasında Tayvan konusunda artan gerilim, İran’ın nükleer programı ve Kuzey Kore’nin 2022’de görülmemiş düzeyde füze testi yapması nedeniyle altın talebi devam edecek. ANZ, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu yaklaşan jeopolitik karışıklıklar potansiyel olarak önemli ekonomik ve finansal risk kaynaklar. Böyle bir zemin, güvenli varlık yatırımına destek verir. Merkez bankaları bile döviz rezervlerini çeşitlendirmek için altın rezervlerini artırmaya devam ediyor. Daha yüksek bir jeopolitik risk primi, altın fiyatlarını sabit tutar.

Çin’in mücevher talebi bu yıl artan büyümenin ana kaynağı olacak

ANZ’nin görünümüne göre fiziksel talep, 2023’te zayıf kurumsal talebi de dengeleyecek. Bu bağlamda analistler, şu açıklamayı yapıyor:

Stagflasyon ve jeopolitik riskler bireysel yatırımcıları satın almaya teşvik ettiğinden, bireysel yatırımlar güçlü. Bunun 2022’de 1.200 tondan fazla çok yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bazı gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin merkez bankalarının olağanüstü alımları, fiziksel altının alımını destekledi 2022’nin üçüncü çeyreğinde 399 ton ile rekor bir satın alma gerçekleştirdiler. Çin’in mücevher talebi bu yıl artan büyümenin ana kaynağı olacak.

Sarı metal, güçlü bir portföy çeşitlendirici olacak

Altın yatırımcılar son iki buçuk yıldır çok fazla ‘ruh arayışı’ yapıyorlar. Ancak BofA’ya göre, altın önümüzdeki üç yıl içinde portföylerde önemli bir yer alacak. Değerli metal, yılı düz olarak sona erdirdi ve 2020’de bu yeni rekor seviyelere çarptığından beri büyük ölçüde aşağı ve yanlara doğru işlem gördü. Ama bu nihayet değişiyor. Bofa emtia stratejisti Michael Widmer, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altına ilgi, diğer varlık sınıflarına kıyasla son çeyreklerde diğer varlık sınıflarına kıyasla susturuldu. Çünkü daha güçlü bir dolar, sarı metale yatırımı arttırmak için hiçbir teşvik sunmadı. Bu faktörler, diğerlerinin yanı sıra, piyasa katılımcıları arasında bazı ruh arayışlarına neden oldu. Ancak, altının ölümünü çağırmanın erken olduğunu düşünüyoruz.

Altın için makro görünüm 2023’te yükselişe dönüşüyor. Ayrıca bu, en az 2026’ya kadar sürecek. Widmer birkaç sürücüye atıfta bulunarak, şunları belirtiyor:

Birincisi, gerçek altın madencileri bakır haline getirmenin esasını giderek daha fazla tartışıyorlar. Ayrıca, özkaynak araştırmalarındaki meslektaşlarımızdan veriler, bazı kıdemli altın madencilerinin temel metallere girdiğini doğruluyor. Bununla birlikte, gelir çöküşüne bir bakış, altının en az 2026 yılına kadar dayanakta kalacağını gösteriyor. İkincisi, makro zemin boğa altını çevreliyor. Daha uzun vadeli bir perspektif alan analizimiz, sarı metalin güçlü bir portföy çeşitlendirici olabileceğini doğruluyor.

Altın ve Bitcoin, çok farklı yörüngeleri takip ediyor

Widmer ayrıca, altın ve Bitcoin’in çok farklı yörüngeleri takip ettiklerin söylüyor. Bu noktada esasen ilişkisiz olduğuna dikkat çekiyor. Yani, Bitcoin’in yatırımcıların dikkatini altından uzaklaştırdığı önceki argümanların aksini ileri sürüyor. Bu bağlamda Widmer, şu açıklamayı yapıyor:

Altın ve kripto para birimlerinin bazen yatırımcının dikkatini çekmek için rekabet ettiği görülüyor. Tabii ki, hem kripto hem de altın bir ödeme aracı, bir değer deposu olabilir. Dünya çok kutuplu hale geldiğinde, ikinci nokta merkez bankaları için, özellikle gelişmekte olan piyasalara önemli. Bu noktaya kadar, Ukrayna’daki savaşın yükselişinde, Rusya Merkez Bankası dolar varlıklarını düşürdü ve aynı zamanda altın alımını artırdı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.