Altın piyasası, Haziran’ı Şubat’tan bu yana en kötü ay olarak tamamlayacak gibi. Sarı metal, bu ay 47 dolar civarında bir değer kaybı yaşadı. Altın fiyatı, merkez bankalarının şahin söylemlerini ikiye katlamasına ve Rusya’daki kargaşayı görmezden gelmesine tepki gösteriyor. Ancak bazı analistler jeopolitiğin altın fiyatını yönlendirmede daha önemli bir rol oynadığını düşünüyor.
Altın piyasası kafa karışıklığı yaşıyor!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, Rusya’da işler karıştı. Wagner paralı askerleri, liderleri Yevgeny Prigozhin’in önderliğinde başarısızlıkla sonuçlanan bir isyana teşebbüs etti. Bu çalkantılı hafta sonunun ardından altın, gün içinde sadece 5 dolar artışla işlem gördü. Prigozhin, Pazartesi günü yaptığı açıklamada hükümeti devirmeyi asla amaçlamadığını belirtti. Bu yüzden, piyasalar Rusya’dan gelen haberleri nasıl sindirecekleri konusunda hala kafa karışıklığı yaşıyor. Yine de Prigozhin’in nerede olduğu bilinmiyor.
Altın piyasası, artan jeopolitik belirsizlikten büyük bir hareket görmedi. Ayrıca sarı metal, merkez bankaları sıkılaştırma döngüsünü sürdürdükleri için küresel bir baskı altında kaldı. Ağustos vadeli Comex altın kontratları Haziran’ı 1.981,30 dolardan açtı. Bununla birlikte, daha sonra geriledi ve en son 1.933,60 dolardan işlem gördü. Rusya’daki durumun tam etkisi belirsizliğini koruyor. Ve hala bir tepki gelmesi mümkün. Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Liam Peach, son gelişmeleri şu şekilde yorumluyor:
Yevgeny Prigozhin’in Wagner paralı asker grubunun hafta sonu Rus ordusuna karşı silahlı ayaklanması Başkan Putin’e ağır bir darbe indirdi. Ayrıca, rejimdeki çatlakları ortaya çıkardı. Bu noktada işlerin nasıl sonuçlanacağına dair pek çok bilinmeyen var…Tam gelişmiş bir savaş ekonomisi olası görünmese de, daha büyük bir savaş çabası, bu noktaya kadar Rusya’da makroekonomik istikrarı koruyabilen istikrarsız dengeyi tehdit edebilir.


Altın fiyatı için düşüş faktörleri daha baskın
Rusya’daki olaylara tepki olarak altın satışlarını durdurdu ve şimdilik destek buldu. Kinesis Money piyasa analisti Rupert Rowling’a göre altın, hafta sonu Rusya’da yaşanan dramatik gelişmelerin ardından yatırımcıların değerli metalin güvenli liman cazibesini bir kez daha aramasıyla yeniden canlandı. Bu bağlamda Rowling, gelişmelerin altın fiyatı üzerindeki etkisi için şu değerlendirmeyi yapıyor:
Altın için düşüş faktörleri yükseliş faktörlerinden daha ağır basıyor. Bu yüzden, istikrarlı bir düşüş dönemine hazır göründükten sadece birkaç gün sonra, Ukrayna savaşının nasıl sonuçlanacağına dair belirsizlik ve Rusya içinde bir iç savaş olasılığı, altının talihini keskin bir şekilde tersine çevirdi.
Rowling, jeopolitik tetikleyicilerin altın alanında ne kadar kalıcı bir rol oynayacağının henüz belirsiz olduğunu söylüyor. Buradan hareketle, “Eğer bu Başkan Vladimir Putin’in Rusya üzerindeki totaliter kontrolü için sonun başlangıcı olursa, ortaya çıkan belirsizlik, yatırımcıların bir miktar riski masadan uzak tutmak istemesiyle orta vadede altının desteklenmesini sağlayabilir,” diyor.

Yeni rejim: ‘Daha düşük risk ve daha yüksek sığınak’
Bazı analistler Rusya’daki kargaşanın genel risk iştahını azalttığını ifade ediyorlar. Ayrıca, altının güvenli liman işlemlerini ateşlediğini ileri sürüyorlar. Bunlardan biri olan MKS PAMP metal stratejisi başkanı Nicky Shiels, şu açıklamayı yapıyor:
Bu Rus darbesi savaşı daha da karmaşık hale getirdi. Daha istikrarsız bir Rusya’nın (daha zayıflamış olsa bile) mutlaka rahatlatıcı olması söz konusu değil. Rusya taktik nükleer silahlarını Belarus’a taşıdı. Ayrıca, Rusya nükleer cephaneliğinin kontrolünü kaybetse bile bu da harika değil. Daha fazla jeopolitik belirsizlik var. Bu nedenle ‘daha düşük risk / daha yüksek sığınak’ rejimi için bir zemin ateşlendi.
Shiels’e göre, Ukrayna’daki savaşın bir şekilde çözüleceğine dair bir umut varsa altın bu durumu görmezden gelecektir. Bu bağlamda analist, “Putin daha savunmasız bir konumda. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’da yakın vadede savaşma kabiliyeti önemli ölçüde azaldı. Şimdilik piyasalar tetikte olacak. Çünkü bu gerçekten hareketli bir resim,” diye ekliyor.

Yatırımcılar, altın fiyatı için enflasyon söylemini odağına almış durumda
ING’nin küresel strateji müdürü Chris Turner’a göre bu sessiz tepki kısmen bundan sonra ne olacağına dair netlik olmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca, finansal piyasaların Rusya’nın eylemleri nedeniyle artan jeopolitik belirsizliğe alışmış olması burada rol oynuyor. Bunun yerine altın fiyatı büyük ölçüde enflasyon söylemine yoğunlaşmış durumda. Ayrıca, dünya genelindeki merkez bankalarının ne yaptığına bakıyor. Turner, görüşlerini açıklamaya şu şekilde devam ediyor:
Hem merkez bankacılar hem de hükümetler, para ve maliye politikalarını sırasıyla çok uzun süre çok gevşek tuttular. Bu yüzden de eleştiri altındalar. Bunlar, bu hafta Sintra’daki ECB yıllık sempozyumunun en önemli konusu olacak. G7 merkez bankası başkanlarının birçoğu bu sempozyuma katılıyor. Muhtemelen Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta Kongre’ye verdiğine benzer şahin bir mesaj verecekler.

Altı fiyatı için izlenecek önemli seviyeler
Fiyat seviyeleri açısından 1.900 dolar önemli bir psikolojik destek seviyesi olmaya devam ediyor. Pepperstone’un araştırma müdürü Chris Weston, altın için şu seviyelere dikkat çekiyor:
Altın için tercihim, 1.912 doların altında stop-loss emirleri vermek. Ayı momentumunda bu rakamın içine ve altına oynamayı hedefliyorum. Altın boğaları 1.938 doların üzerinde bir kapanış isteyecektir.