Cuma günü saat 15:30’da yayınlanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri, beklentilerin altında geldi. BTC, dolar ve altın piyasalarının ilk tepkisi nasıl oldu?
ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından Cuma günü yayınlanan veriler, Tarım Dışı İstihdamların Mart ayında 236.000 olduğunu ortaya koydu. Veriler, 240.000 olan piyasa beklentisinin biraz altında geldi ve Şubat ayındaki 326.000’lik baskıyı (311.000’den revize edildi) takip etti.
Raporun ek ayrıntıları, Mart ayında İşsizlik Oranının %3,6’dan %3,5’e düştüğünü ve İşgücüne Katılım Oranının %62,5’ten %62,6’ya yükseldiğini ortaya koydu. Son olarak, Ortalama Saatlik Kazanç tarafından ölçülen yıllık ücret enflasyonu, analistlerin tahmini olan %4,3’e kıyasla %4,6’dan %4,2’ye geriledi.

BTC, dolar ve altın nasıl tepki verdi?
ABD Dolar Endeksi ilk tepkiyle hafifçe yükseldi ve en son, gün için %0.15 kazançla 102.08 seviyesinde işlem görüyordu. Ancak piyasa koşulları, Paskalya tatili nedeniyle zayıf kalmaya devam ediyor.
Bitcoin’de (BTC) ise büyük bir fiyat hareketi meydana gelmedi. Lider kripto günlük ve haftalık kazancını sabit tutuyor. Kriptokoin.com verilerinden takip ettiğiniz üzere, BTC yazım sırasında 28 bin dolar bölgesinin hemen altında konsolide oluyor.

Öte yandan, altın piyasası yükseliş eğilimi içerisinde. Gram altın %0,06’lık hafif bir ivmeyle 1,200 TL’nin üzerinde seyrediyor. Ons altın %0,04 yukarı yönde hareket ediyor.
2-3 Mayıs Fed toplantısından önceki son rapor açıklandı
7 Nisan’da açıklanan istihdam raporu, ABD Merkez Bankası’nın, merkez bankasının para politikasını sıkılaştırmaya devam edip etmeyeceğine veya artık bir yıldan fazla süredir devam eden faiz artırımlarını duraklatıp durdurmayacağına karar vereceği 2-3 Mayıs toplantısından önce göreceği son rapor olacak. Rapor öncesinde, kısa vadeli faiz vadeli işlem piyasaları, Fed’in Mayıs ayında duraklama olasılığının yaklaşık üçte ikisini fiyatlıyordu.
İstihdam verilerinin piyasalar üzerindeki etkisi
Tarım dışı istihdam verileri, bir ülkenin ekonomik büyüme potansiyelini gösterir ve işsizlik oranlarındaki düşüş, tüketici harcamalarını artırabilir. Bu da ülkenin toplam ekonomik performansını olumlu yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra, Fed, para politikasını belirlerken enflasyon oranları ve işsizlik oranlarına da dikkat eder. Eğer işsizlik oranları yüksekse, Fed faiz oranlarını düşük tutarak ekonomiyi canlandırmayı hedefleyebilir.

Bankacılık krizleri gibi finansal krizler, ülke ekonomilerinde büyük yıkıma neden olabilir ve bu durumda Fed, faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi desteklemeye çalışabilir. Ancak düşük faiz oranları, yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesine ve bu varlıkların değer kazanmasına neden olabilir. Sonuç olarak, işsizlik ve enflasyon oranları, bir ülkenin ekonomik performansını belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Fed gibi merkez bankaları da bu oranları yakından takip ediyor.