Loading...
tr usd
USD
0.03%
Amerikan Doları
38,43 TRY
tr euro
EURO
0.43%
Euro
43,95 TRY
tr chf
CHF
0.9%
İsviçre Frangı
46,83 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.94%
İngiliz Sterlini
51,84 TRY
bist-100
BIST
-1.33%
Bist 100
9.306,96 TRY
gau
GR. ALTIN
0.96%
Gram Altın
4.139,53 TRY
btc
BTC
1.02%
Bitcoin
94.693,90 USDT
eth
ETH
-0.1%
Ethereum
1.789,41 USDT
bch
BCH
1.55%
Bitcoin Cash
350,89 USDT
xrp
XRP
1.86%
Ripple
2,29 USDT
ltc
LTC
-0.02%
Litecoin
85,36 USDT
bnb
BNB
0.18%
Binance Coin
604,56 USDT
sol
SOL
-0.3%
Solana
147,54 USDT
avax
AVAX
1.29%
Avalanche
21,99 USDT

Küresel Altın Talebi Azalıyor: Fiyatlar Nasıl Etkilenecek?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yatırımcılar Federal Reserve‘in faiz kararını ve önemli ABD ekonomik veri açıklamalarını beklerken altın fiyatları yükseliyor. Bu arada, küresel altın talebi, Hindistan’ın tüketiminin %5 azalması ve mücevher talebinin yıllık bazda %19 düşmesiyle geriledi. Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) son araştırmasına göre, altın piyasası, geleneksel güç unsurları yüksek fiyatlar nedeniyle zayıflarken küresel bir finansal varlık olarak kendini kanıtlamaya devam ediyor.

Piyasalar Fed kararını ve ABD verilerini beklerken altın yükseliyor

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed’in para politikasına ilişkin yorumlarını ve yaklaşan ABD ekonomik verilerini beklemesiyle Salı günü hafifçe yukarı yönlü hareket etti. Bu faktörlerin Fed’in olası faiz indirimlerinin hızı ve ölçeği hakkında fikir vermesi bekleniyor. Fed’in Çarşamba günü gerçekleştireceği iki günlük toplantının sonunda mevcut faiz oranlarını koruması bekleniyor. Ancak merkez bankası, enflasyonun %2 hedefine yaklaştığını gerekçe göstererek Eylül ayı gibi erken bir tarihte potansiyel politika gevşemesi sinyali verebilir. Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısını potansiyel faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin herhangi bir ipucu için yakından takip edecek.

Yatırımcılar dikkatlerini gelecek ekonomik verilere ve Fed toplantısına çevirirken ABD Hazine getirileri Salı günü nispeten sabit kaldı. JOLTs açık iş rakamları ve Temmuz ayı istihdam raporu da dahil olmak üzere önemli işgücü piyasası verilerinin bu hafta açıklanması planlanıyor. Bu raporlar, tüketici güveni verileriyle birlikte ABD ekonomisinin durumu hakkında önemli bilgiler sağlayacak.

Merkez bankaları hala net alıcı, ancak talep yavaşladı

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, merkez bankalarının altın talebi piyasada büyük ilgi görmeye devam ediyor. Ancak bu ilgi yılın başındaki kadar olumlu değil. WGC, ilk çeyrekte merkez bankası alımlarının kayıtlara geçen en güçlü alımlar olduğunu belirtmişti. İkinci çeyreğe gelindiğinde ise merkez bankaları Nisan ve Haziran ayları arasında resmi rezervlerini 183 ton artırdı.

Merkez bankası talebi geçen yılın ikinci çeyreğine göre %6 daha yüksek ancak ilk çeyreğe göre %39 daha düşüktü. Bu düşüş, Çin Halk Bankası’nın Mayıs ve Haziran aylarında altın alımlarını durdurarak 18 aylık alışveriş çılgınlığına son vermesiyle gerçekleşti. WGC Kuzey Amerika Pazar Stratejisti Joseph Cavatoni, Çin’in altın rezervleriyle ilgili son manşetleri “piyasadaki çok fazla gürültü” olarak nitelendirdi. Bu bağlamda analist, şu açıklamayı yaptı:

Daha geniş bir manzaraya bakmalısınız çünkü Polonya hala aktif ve diğer merkez bankaları hala aktif; Hindistan hala satın alıyor. Merkez bankalarının altın alması için hala güçlü bir neden var.

Teknoloji sektörü altın için güçlü bir talep kaynağı haline geliyor

Altın için geleneksel destek unsurları dalgalı bir seyir izlemeye devam ederken, teknoloji sektörü ilginç bir talep kaynağı olduğunu kanıtlıyor. WGC, endüstriyel uygulamalarda kullanılan altının ikinci çeyrekte geçen yıla göre %11’lik bir artışla 81 tona yükseldiğini açıkladı. Bu, teknoloji talebinin çift haneli büyüme gösterdiği art arda üçüncü çeyrek. Bu doğrultuda WGC, “İkinci çeyrekte teknoloji sektöründeki talebin devam eden toparlanması, esas olarak yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem gibi büyüyen uygulama alanlarında kullanılan üst düzey çiplerden kaynaklandı” dedi.

Altın piyasası görünümü ve teknik analiz

Piyasa analisti James Hyerczyk, altın piyasasının görünümünü değerlendiriyor ve teknik resme bakıyor. Altın için kısa vadeli görünüm ihtiyatlı bir şekilde yükseliş yönünde. Fed’in faiz indirimlerine ilişkin olası sinyalleri ve istihdam artışlarında beklenen yavaşlama, kıymetli metale yönelik yatırım talebini artırabilir. Ancak, ekonomik veri açıklamalarına ve Fed yorumlarına yönelik piyasa tepkileri önümüzdeki günlerde dalgalanmaya yol açabilir. Bu yüzden, yatırımcılar tetikte kalmalı. Sarı metal son dört işlem seansında 2.380,54 dolarlık önemli bir pivot seviyesi etrafında seyrediyor. Yatırımcıların bu seviyeye vereceği tepki altın fiyatlarının kısa vadeli yönünü belirleyebilir.

Altın fiyatları günlük grafik

Altın fiyatları şu anda yukarı yönde hafif bir eğilim gösteriyor. Traderlar geçen hafta 50 günlük hareketli ortalamayı 2.358,70 dolarda başarılı bir şekilde test ederek orta vadeli yükseliş trendini savunmakla kalmadı, aynı zamanda 2.380,54 dolarda önemli bir pivotun güçlü tarafına sıçradı. Bu iki destek seviyesini elinde tutmasına rağmen, fiyatların bir katalizör olmadan fazla yükselmesi olası değil. Destek devam ettiği ve Fed yükseliş için gerekli ateş gücünü sağladığı sürece altın bu hafta yükselebilir. Fed’in Eylül’de faiz indirimi konusunda piyasayla hemfikir olması ancak Aralık’ta benzer bir hamle konusunda kararsız kalması halinde fiyatlar aralıkta kalabilir. Fed’in Aralık ayında faiz indirimine gideceğine dair ipucu vermesi halinde hava yükselişe dönebilir. Fed hayal kırıklığına uğratırsa, traderlar 50 günlük MA seviyesini tekrar zorlayacaktır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.