Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para şirketlerinin ilgisinde önemli bir artış yaşanıyor. Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 47 kripto para şirketinin yeni düzenlemeler kapsamında lisans başvurusu yaptığını açıkladı. Son bir gelişmede ise SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için kuruluş şartlarını belirlediği yönetmeliği yayınladı.
SPK, kripto para platformları için şartları belirledi ve süre verdi!
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için kuruluş şartlarını belirlediği yönetmeliği yayınladı. Bu bağlamda Kurul, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için 50 milyon TL sermaye şartı getirdi Ayrıca, ilgili şirketlere başvurular için 8 Kasım 2024 tarihine kadar süre verdi. SPK, finans şirketlerine benzer bir düzenleme yaptı. Bu nedenle, kripto para platformları ve kurucularıyla ortakları için aranan şartları detaylı bir şekilde belirledi.
Platformların Kurul tarafından yetkilendirilmesi için gereken şartlar arasında nama yazılı bir anonim şirket olarak kurulmak, nakit karşılığı pay ihraç etmek ve tamamı nakden ödenmiş asgari 50.000.000 TL sermayeye sahip olmak yer alıyor. Esas sözleşmenin kanun ve ilgili düzenlemelere uygun olması ve kurucuların belirtilen şartları taşıması gerekiyor. Ticaret unvanında, sunulan hizmetleri belirtmek üzere “kripto para varlık alım satım platformu” ibaresi yer almalı. Ana sözleşme münhasıran kripto varlık alım satımı, ilk satış veya dağıtım, takas, mutabakat, transfer ve saklama işlemlerine odaklanmalı. Yönetim kurulunun en az üç üyeden oluşması gerekiyor. Ayrıca, ortaklık yapısı şeffaf ve açık olmak zorunda.

Yeni yasa ilgi uyandırıyor
Türkiye, ülkede faaliyet göstermek isteyen kripto para şirketlerinin ilgisinde önemli bir artış yaşıyor. SPK, 47 kripto para şirketinin yeni düzenlemeler kapsamında lisans başvurusu yaptığını açıkladı. SPK’ya göre, bu akın Bitfinex, Binance TR ve OKX TR gibi ünlü borsaları da içeriyor. Ancak Coinbase, Bybit, KuCoin, MEXC ve Gate.io gibi önemli borsalar henüz lisans başvurusu yapmadı.
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, başvuru dalgası, 2 Temmuz’da yürürlüğe giren ve Türkiye’deki kripto para varlık hizmet sağlayıcıları için düzenleyici bir çerçeve sağlamayı amaçlayan “Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “un uygulanmasını takip ediyor. SPK yaptığı açıklamada, üç şirketin tasfiye ilan ettiğini belirtti. Ayrıca, eksik veya yetersiz bilgi verenlerin başvurularının ise halen incelenmekte olduğunu kaydetti. SPK duyuruda, “Faaliyette Bulunanlar Listesi “ne dahil edilmenin resmi yetkilendirme anlamına gelmediğini vurguladı. Şirketlerin ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesini takiben kuruldan resmi onay almaları gerekiyor. Şirketler eksiklikleri giderdikçe ya da SPK incelemelerini tamamladıkça SPK listeyi güncelleyecek.