Princeton Üniversitesi ve Florida Uluslararası Üniversitesi yürüttükleri ortak bir çalışma ile Bitcoin madenciliğinin dörtte üçünün Çin’de yerleşik olması ve madencilik ağının coğrafi olarak merkezileşmesinden kaynaklanabilecek olası riskler yaşayabileceği konularında kripto camiasına bir takım uyarılarda bulundu.
Araştırmacılar Çin’in Bitcoin’in En Büyük Rakibi Olduğunu Söylüyor
“Çin’in Yükselen Tehditi: Bitcoin Üzerindeki Çin Etkisinin Analizi” başlıklı çalışmanın amacı Bitcoin ekosistemindeki baskın bir politik ve ekonomik kontole sahip Çin’in Bitcoin’in güvenliğini, istikrarını ve sürdürülebilirliğini ne denli tehdit ettiğini tespit etmek ve Çin’in yurtiçi etkinlik ve iç internet altyapısı üzerindeki kontrolünü araştırmaktı.
Çalışmaya göre “Çin, Bitcoin’in en güçlü potansiyel düşmanlarından biri” ve ülke “kripto para ile ilgili olumsuz tutumlar sergiliyor ve hatta onu etkilemek için tüm gücünü kullanıyor.”
Araştırmacılar Bitcoin ağındaki hash gücünün yüzde 74’ünün Çin yönetimindeki madencilik havuzlarında olduğunu tahmin ederken, bu denli bir gücün merkezileşmesinin Çin hükümeti tarafından Bitcoin ağına saldırmak amaçlı kullanılıp kullanılamayacağını araştırmış durumda.

Raporda Çin’deki bireyler tarafından yönetilen madencilik havuzlarının 2015’ten bu yana ağdaki hash gücünün en az yarısını oluşturduğu belirtiliyor.
Madencilik Havuzları Varlıklarını Çin Hükümeti’nin İsteğine Borçlu
“Haziran 2018 itibariyle Bitcoin madenciliğinin yüzde 80’inden fazlası altı madencilik havuzu tarafından gerçekleşmekte” olduğunun altını çizen rapora göre bu altı dev madencilik havuzlarından beşi Çin’de bulunan kişi ya da kurumlar tarafından yönetilmekte.
Havuz madencilerinin Çin tarafından doğrudan kontrol edilemeyeceğine karşın bu çalışmada söz konusu havuzların işletmecilerinin Çin’de yerleşik olarak “Çin’li otoritelere tabi oldukları” vurgulanmakta. Bu nedenle raporda “yöneticilerin madencilik işlerini atama ve tamamlanmış blokları yayma sorumlulukları sebebiyle, madencilerin girdi ve çıktılarını kontrol ederek Çin otoritelerine dolaylı güç sağlama konusunda ‘dolaylı hakimiyet sunmaları’ gerektiğini” savunuyor.
Araştırmaya Göre Coğrafi Merkezileşme Yüzde 51 Saldırısı Riski Doğuruyor
Rapor, yoğun bir şekilde Çin’de merkezileşmiş madencilik faaliyetlerinin %51 saldırısı riski doğurduğuna ve Çin hükümetinin ekonomik ve mali faaliyetler üzerinde güçlü ve merkezi kontrolünü güçlü bir şekilde gerçekleştirmesi ve İnternet üzerinde kapsamlı bir gözetim ve sansür rejimi uygulamasına vurgu yapmakta.
Araştırmacılara göre “elindeki güç Çin hükümetine doğrudan Çin yönetimi altındaki havuzlara doğrudan emir hakkı vermiyor” ancak Çin hükümeti madencilik havuzlarını ve genel olarak Bitcoin’i etkilemek için elinde çeşitli araçlar bulunduruyor. Araştırma, Çin’in yakın zamanlarda Bitcoin ve kripto para piyasasını küresel olarak etkileyen kısıtlayıcı düzenlemeler uygulamış olduğunun da altını çizmekte.
Rapora göre “Çin, Bitcoin’e karşı çeşitli saldırılar gerçekleştirmek için olgun yetkinliklere ve güçlü nedenlere sahip: Çin’in otoriter merkezi yapısı ile kripto paraların ‘merkeziyetsizliği’ arasındaki ideolojik karşıtlık gibi…
Sizin Bitcoin ağındaki Çin merkezileşmesi hakkındaki düşünceleriniz neler? Sizce de Çin, Bitcoin ağı için bir tehdit oluşturuyor mu? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!