Loading...
tr usd
USD
0.03%
Amerikan Doları
38,43 TRY
tr euro
EURO
-0.16%
Euro
43,69 TRY
tr chf
CHF
-0.15%
İsviçre Frangı
46,33 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.35%
İngiliz Sterlini
51,43 TRY
bist-100
BIST
-0.68%
Bist 100
9.368,63 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.62%
Gram Altın
4.074,66 TRY
btc
BTC
1.07%
Bitcoin
94.743,93 USDT
eth
ETH
0.27%
Ethereum
1.796,00 USDT
bch
BCH
1.34%
Bitcoin Cash
350,16 USDT
xrp
XRP
2.14%
Ripple
2,30 USDT
ltc
LTC
1.18%
Litecoin
86,38 USDT
bnb
BNB
0.1%
Binance Coin
604,07 USDT
sol
SOL
0.38%
Solana
148,54 USDT
avax
AVAX
0.99%
Avalanche
21,93 USDT

Çin’den kaçış başladı, güçlü dolar Gelişen Piyasaları zorluyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çarşamba sabahı Asya-Pasifik piyasalarının karışık seyrettiği  seanslarda Çin hisse senetleri çakıldı. Anakaradaki CSI 300 %5,3 düşerken, Hong Kong Hang Seng endeksi %1,4 düşüşle kayıplarını sürdürdü. Salı günü HSI %9,41 düşüşle 16 yılın en kötü gününü kaydetti. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %0,78 oranında yükselirken geniş tabanlı Topix %0,18 oranında değer kazandı. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi pek değişmedi.

ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, güçlü istihdam piyasası verileri ve Fed’in faiz indirimi kampanyasında acele etmeyeceği algısının oluşmasıyla Pazartesi günü %4’ün bir tık üstüne yükselmişti. Fed Guvernörü Adriana Kugler Salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının Eylül ayındaki 50 baz puanlık hamlesini “güçlü bir şekilde desteklediğini” ve yaklaşmakta olan tropik fırtınaların ve jeopolitik gerilimlerin gelecekteki faiz indirimlerini nasıl etkileyebileceğini izlediğini söyledi. Fed’in gelecekteki kesintilerinin hızına ilişkin sorular piyasalarda tedirginlik yarattı. Yatırımcılar ayrıca Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimler ve Çin’in teşvikine ilişkin belirsizlikle de boğuşuyor.  ABD 10 yıl vadeli tahvil getirisinin %4.5’un üstüne  yükselmesi tüm riskli varlıklarda satış tetikleyebilir.

Dolar endeksi ve vadeli kontratları Asya seansında çok az hareket ederek Pazartesi günkü yedi haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.  Asya para birimlerinin çoğu Çarşamba günü dar bir aralıkta kalırken, Yeni Zelanda doları, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi ve güvercin bir ton sergilemesinin ardından keskin bir düşüş yaşayarak benzerlerinin gerisinde kaldı.

Kamu otoritelerinin daha fazla ekonomik destek uygulama planlarına ilişkin çok az ayrıntı vermesi nedeniyle, Çin’de iyimserliğin azalması, bölgesel para birimlerine yönelik ilgiyi de  sekteye uğrattı. Yuan da önceki seansa göre ciddi kayıplar yaşadı.

Çin’de Salı günü yapılan önemli  ekonomi politikası toplantısından yeni mali harcama önlemleri  çıkmaması yatırımcıları hayal kırıklığına uğratırken, Çin varlıklarına yönelik ilgi azalıyor. Giderek artan sayıda stratejist ve fon yöneticisi, Pekin’in harcama taahhütlerini gerçek parayla desteklemesi gerektiğini söyleyerek şüphelerini dile getirirken, bazıları da gösterge endekslerin birkaç gün içinde yüzde 30’un üzerinde prim yapması nedeniyle kar realizasyonu yapıyor.  Bir çok uzman Beijing’in sorunun farkında olduğunu, fakat henüz iyileştirici reçeteyi keşfedemediğini vurguluyor. Çin’in ekonomiye destek hamlesi aralıklara, dur-git ve veriye dayalı olacak.

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, Çin’in yakından izlenen bir basın toplantısında somut teşvik paketi açıklamaması  ardından geriledi ve Eylül rallisinin  sürdürülebilirliği konusunda şüpheleri artırdı. Gelişmekte olan ülke hisse senetleri için MSCI endeksi Salı günü New York’ta oturumu %2,3 ve  son iki ayın en sert düşüşüyle ​​tamamladı. Asya şirketleri Çin nedeniyle düşük performans gösterirken, yine emtia ve Çin ihracatıyla  ciro üreten Latin Amerika hisse senetleri  endeksi ikinci günde de düşüş yaşadı.

Gelişen Ülke FX altıncı seansta da gerileyerek Mart sonundan bu yana en uzun kayıp serisini yaşadı. Şili pezosu, Şili’de enflasyonun geçen ay tahminlerden daha az arttığını gösteren verilerin ardından zayıfladı. Ülke merkez bankasının önümüzdeki hafta faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Dövizdeki hareketler, ABD başkanlık seçimlerinin gelişmekte olan piyasa yatırımcılarını tedirgin etmeye başlamasıyla birlikte volatilitenin arttığı bir dönemi tetikledi. JPMorgan Chase & Co. oynaklık endeksine göre, gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir aylık ima edilen (zımni) oynaklık, endeks AND  seçimleri  sonrası dönemi de kapsadığından art arda sekiz gün boyunca arttı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.