Loading...
tr usd
USD
0.07%
Amerikan Doları
38,44 TRY
tr euro
EURO
-0.23%
Euro
43,66 TRY
tr chf
CHF
-0.12%
İsviçre Frangı
46,34 TRY
tr cny
CNY
-0.08%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.22%
İngiliz Sterlini
51,37 TRY
bist-100
BIST
-0.79%
Bist 100
9.357,85 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.8%
Gram Altın
4.067,31 TRY
btc
BTC
1.55%
Bitcoin
95.195,08 USDT
eth
ETH
0.77%
Ethereum
1.804,97 USDT
bch
BCH
1.71%
Bitcoin Cash
351,43 USDT
xrp
XRP
2.99%
Ripple
2,32 USDT
ltc
LTC
1.63%
Litecoin
86,77 USDT
bnb
BNB
0.54%
Binance Coin
606,74 USDT
sol
SOL
1.53%
Solana
150,25 USDT
avax
AVAX
1.28%
Avalanche
21,99 USDT

İş Yatırım 2025 yılında hangi hisseleri öneriyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 yatırım ortamı

2025 yılına Fed’in faiz indirim döngüsünün yavaşladığı, doların güçlendiği, uzun vadeli devlet tahvili faizlerinin yükseldiği zorlu bir konjonktürde başladık.

Beklentilerden daha güçlü gelen Aralık ayı ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası kayıplar ılımlı enflasyon verisi sonrası kısmen toparlandı. Geçmiş veri,  doların güçlendiği ve ABD tahvil faizlerinin yükseldiği dönemlerde gelişmekte olan ülke varlıklarının baskı altında kaldığını gösteriyor. Ancak bu taşa  yazılmış kesin bir hüküm değil. Doğru politikalarla kendi hikayesini yazabilen ülkeler bu dönemlerde de pozitif ayrışabiliyor.

  • Türkiye bu anlamda yıla iyi başladı. Asgari ücrete geçmiş enflasyonun altında bir zam yapılması, enflasyon dinamiklerindeki iyileşme ve kademeli faiz indirim patikası sinyali küresel risk iştahının zayıflamaya başladığı bir ortamda yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelik güvenini destekliyor. Ocak ayında  uluslararası yatırımcılar ile yapılacak toplantılara yoğun bir yabancı ilgisi görülüyor.
  • Düşük baz etkisi de dikkate alındığında 2025 yılında hisse senedi piyasasında yabancının net alım tarafında olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle iskontolu blok satış ve büyük şirketlerin halka arzlarına yabancı ilgisi olabilir. FED faiz indirimlerinin sınırlı kaldığı, uzun vadeli devlet tahvillerinin yükseldiği  gelişmekte olan ülkelerin aleyhine bir konjonktürde dahi Türkiye doğru makro politikalar uygulayarak 2024 yılı ilk yarısında olduğu gibi kendini diğer  gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrıştırabilir.
  • Dünya piyasalarından bağımsız TCMB’nin faiz indirim döngüsü 2025 yılı genelinde ana yatırım temalarından birisi olmaya devam edecek. Bankacılık sektörü düşük baz etkisi de dikkate alındığında faiz indirimlerinden olumlu etkilenecek sektörlerin başında geliyor. Kredi büyümesi tarafındaki  kısıtlamaların kademeli olarak kalkması (tüketici kredileri üzerindeki sınırlamaların daha uzun süre kalması beklenebilir), enflasyon başta olmak üzere  makro dengelerin tesis edilmesi, risk priminde olası gerileme ve yabancı sermaye girişleri bankacılık sektörü hisselerini desteklemeye devam edecek.
  • Faize duyarlı diğer bir sektör gayrimenkul yatırım ortaklıkları. Konut piyasası faiz indiriminin başlayacağı beklentisi ile son aylarda canlanmaya başladı.
  •  Enflasyonun gerilemesi, birikmiş talebin konut satışlarını desteklemesi, ve vergi muafiyetinden faydalanmaya devam etmeleri için temettü dağıtmak  zorunda olmaları GYO’ları 2025 yılında da ön planda tutabilir.
  • Hizmet sektöründe, telekomünikasyon ve havacılık şirketlerinin 2025 yılında da kar momentumunu korumalarını bekliyoruz. Buna karşın, gıda perakendesinde enflasyonun düşmesi, sınırlı asgari ücret artışı ile nominal büyüme rakamlarının da gerilemesi beklenirken, enflasyon muhasebesinin  faaliyet kar marjları üzerindeki olumsuz etkisi azalacaktır.
  • Sanayi şirketlerinde yurtdışı ve yurtiçi talep koşullarında 2025 yılında oldukça sınırlı bir toparlanma öngörmekteyiz. Savunma, çimento ve enerji şirketlerinin ise bu alanda istisna oluşturabileceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin 2025 yılında da savunma harcamalarının yüksek kalması, bölgedeki  jeopolitik riskler, ve Türk şirketlerinin ihracat pazarlarında paylarının arttırması, savunma sanayiini desteklemeye devam edecek.
  • Çimentoda ise deprem felaketinin yarattığı ilave ihtiyaç, Suriye’nin yeniden inşası ve Ukrayna’da Rusya ile olası ateşkes sonrası oluşacak talep, hacimleri destekleyecek. Öte  yandan, kurda ve enerji fiyatlarında sınırlı artışlar marjları olumlu etkilemeye devam edecek. Enerji sektöründe ise yenilenebilir enerji kapasite artışları  ve elektrik fiyatlarında 2024 yılının düşük baz etkisi yıllık bazda kar rakamlarını büyütecek. Son olarak enflasyondaki yavaşlama ve kur artışının  enflasyona nispeten yakın seyretmesi, enflasyon düzeltmesinin sanayi şirketlerinin ciro ve kar büyümeleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak ve teknik  olarak kar momentumunu destekleyecek.

Model Portföy

  • Model portföyde bankacılık ağırlığımızı holdinglerden gelen dolaylı katkı ile birlikte yaklaşık %30 seviyesinde koruyoruz. Bankalar faiz indirim döngüsünün desteği ve düşük baz etkisi ile 2025 yılında karını en çok arttıracak sektörlerden.
  • Garanti Bankası (GARAN.IS) güçlü bilançosu ve yüksek karlılığı ile bankacılık sektöründe öne çıkardığımız isim olmaya devam ediyor. Akbank ve Yapı Kredi’de holdingler vasıtasıyla dolaylı pay alıyoruz. TSKB (TSKB.IS) ise güçlü büyüme ve karlılığının yanı sıra mevduat bankalarının tabi olduğu büyüme  kısıtlamalarından etkilenmiyor.
  • Cazip değerlemeleri ve kaliteli iştirakleri nedeniyle iki ana holdingi ( SAHOL.IS, KCHOL.IS) model portföyümüzde %25 ağırlık ile tutmaya devam ediyoruz. Sabancı Holding net aktif değerine göre %47 ile en yüksek ıskontoda işlem gören holding. Koç Holding ise son dönemde döngüsel iştiraklerinin zayıf performans göstermesi ile piyasanın oldukça gerisinde kaldı. Koç Holding iştirakleri arasında Yapı Kredi Bankası, Arçelik, Tüpraş ve Ford Otosan 2025  yılında kar momentumu anlamında ön plana çıkıyor. Anadolu Efes ile ilgili belirsizlikler nedeniyle Anadolu Grubu Holding’i portföyümüzden çıkarttık. Koç

Holding döngüsel sektörlerde, Sabancı Holding banka ve enerjide, iskontolu pozisyon alınmasını sağlıyor. Arçelik’i portföyden çıkartırken, Koç Holding  üzerinden dolaylı olarak taşımaya devam ediyoruz. En kötünün geride kaldığını düşündüğümüz Şişecam (SISE.IS) portföyümüzde kalan tek döngüsel isim.

  • Turkcell (TCELL.IS) model portföyümüzdeki en korumacı hisselerden biri. Cazip değerlemesi ve 2025’de devam etmesi beklenen kar büyümesi ile öne çıkıyor.
  • Mavi’yi (MAVI.IS) cazip değerlemesi ve uzun vadeli artış potansiyeline rağmen yakın dönemde zayıf bilanço beklentileri sebebiyle portföyümüzden çıkarttık. Alım gücündeki zayıflama ve büyüme oranlarındaki yavaşlama bir süre daha hisse üzerinde baskı yaratabilir.
  • Enerjisa (ENJSA.IS) yüksek enflasyon döneminde aktif bazını %12,3 reel getiri ile hızla büyüttü. Dezenflasyon döneminde faizlerin gerileyeceği bir ortamda finansman maliyetlerindeki gerilemeden yararlanacak.
  • Portföyümüze yeni giren isimler ise 2025 ‘de güçlü büyüme beklediğimiz şirketler arasından seçtiğimiz: Aselsan (ASELS.IS); Tav Havalimanları (TAVHL.IS) ve Emlak GYO (EKGYO.IS).

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.