Loading...
tr usd
USD
0.07%
Amerikan Doları
38,44 TRY
tr euro
EURO
-0.23%
Euro
43,66 TRY
tr chf
CHF
-0.12%
İsviçre Frangı
46,34 TRY
tr cny
CNY
-0.08%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.22%
İngiliz Sterlini
51,37 TRY
bist-100
BIST
-0.79%
Bist 100
9.357,85 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.8%
Gram Altın
4.067,31 TRY
btc
BTC
1.55%
Bitcoin
95.195,08 USDT
eth
ETH
0.77%
Ethereum
1.804,97 USDT
bch
BCH
1.71%
Bitcoin Cash
351,43 USDT
xrp
XRP
2.99%
Ripple
2,32 USDT
ltc
LTC
1.63%
Litecoin
86,77 USDT
bnb
BNB
0.54%
Binance Coin
606,74 USDT
sol
SOL
1.53%
Solana
150,25 USDT
avax
AVAX
1.28%
Avalanche
21,99 USDT

Merkez Bankaları Yüklüyor: Dünya Altın Konseyi Analisti Yorumladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Altın Konseyi EMEA Kıdemli Analisti Krishan Gopaul, altın piyasasının son durumunu değerlendirdi. Gopaul’a göre, dünya merkez bankaları Kasım ayında altın talebini yönlendirmeye devam etti. Ayrıca, alımların aslan payını bir kez daha gelişmekte olan piyasalar aldı.

Merkez bankaları altın yığmaya devam ediyor!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, altın son zamanlarda dar bir aralıkta işlem görüyor. Krishan Gopaul, Kasım ayı, merkez bankalarının mevcut raporlanan verilere dayanarak küresel resmi varlıklara toplu olarak net 53 ton eklemesiyle bir başka sağlam altın alım ayını temsil ettiğini söylüyor. Dünya Altın Konseyi Analisti, “Bu durum, küresel ekonomik belirsizliklerin ortasında istikrarlı ve güvenli bir varlığa duyulan ihtiyaçtan hareketle, merkez bankalarının (çoğunlukla gelişmekte olan piyasalardan gelenler) altının keskin alıcıları olmaya devam ettiği bu yıl boyunca gözlemlenen daha geniş eğilimi genişletiyor.” diyor.

Bu arada, ABD seçimlerinin ardından Kasım ayında altın fiyatları düştü. Analiste göre, bazı merkez bankalarına birikim yapma konusunda muhtemelen ilave bir itici güç sağladı. Uzman, alımların çoğunun son aylarda aktif olan ülkelerden geldiğini de sözlerine ekliyor.

Hangi ülkelerin merkez bankaları yüklemeye devam etti?

Polonya Merkez Bankası (NBP) Kasım’da altın rezervlerini 21 ton artırdı. Böylece, toplam 448 tona çıkararak en büyük alıcı oldu. Gopaul, “Altın şu anda toplam rezervlerinin neredeyse %18‘ini oluşturuyor. Ayrıca, daha önceki %20’lik hedefin hemen altında yer alıyor. Bu alım aynı zamanda NBP’nin yıllık bazda (90 ton) önde gelen altın alıcısı konumunu pekiştirdi.” diyor. Özbekistan Merkez Bankası ay boyunca altın rezervlerini 9 ton artırdı. Böylece, Temmuz ayından bu yana ilk aylık artışını gerçekleştirdi. Dahası, yıllık net alımlarını 11 tona, toplam altın varlıklarını ise 382 tona çıkardı.

Hindistan Merkez Bankası Kasım ayında altın rezervlerine 8 ton daha ekledi. Böylece, 2024 alım serisini sürdürdü. Ayrıca, yıllık alım miktarını 73 tona ve toplam altın varlıklarını 876 tona yükseltti. Böylece, Polonya’dan sonra 2024’teki en büyük ikinci alıcı konumunu korudu. Kazakistan Merkez Bankası da Kasım ayında altın rezervlerine 5 ton ekledi. Böylece, 2024 yılında bir tonluk net alıcı konumuna geldi.

Dünya Altın Konseyi analisti alımları yorumladı

Ay içindeki en önemli gelişmelerden biri Çin Halk Bankası’nın (PBoC) altın alımlarına yeniden başladığını duyurmasıydı. Altı aylık bir aradan sonra PBoC rezervlerine 5 ton altın ekledi. Böylece, bir önceki yıla göre net alımlarını 34 tona ve toplam bildirilen altın varlıklarını 2.264 tona (toplam rezervlerin %5’i) çıkardı. Türkiye Merkez Bankası da ay boyunca altın rezervlerini 3 ton arttırdı. TCMB ayrıca likiditeyi yönetmek için yerel ticari bankalarla ters takas anlaşmaları (lira karşılığı altın) yaptı. Bu bağlamda Gopaul şu yorumu yapıyor:

Her ne kadar 2024 verilerinin açıklanmasını bekliyor olsak da, bu yıl merkez bankalarının altına olan geniş çaplı ilgisi metalin kalıcı cazibesini açıkça ortaya koydu. Henüz sadece Aralık ayı verileri açıklanmışken, merkez bankalarının üst üste 15. yılda da önemli net alıcılar olacağına şüphe yok. Bu performans, perdenin açılmasını tamamen hak ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.