Gürcistan dijital ekonomiye geçişte hızlanmak için kripto para teknolojisi şirketi Ripple ile iş birliğini derinleştiriyor. Gürcistan Ulusal Bankası (NBG) yetkilileri, finansal teknoloji ve dijitalleşme alanlarında iş birliğini artırmak amacıyla Ripple temsilcisi James Wallis ile bir araya geldi.
Ripple, Gürcistan ile görüşüyor
Toplantıya NBG Vekil Müdürü Natia Turnava ve bankanın Finansal ve Denetleyici Teknoloji Geliştirme Departmanı Başkanı Varlam Ebanoidze katıldı. Gürcistan Merkez Bankası, 8 Haziran’da LinkedIn hesabından yaptığı paylaşımla toplantıyı resmi olarak duyurdu. Görüşmede, Ripple’ın Merkez Bankaları İlişkileri Başkan Yardımcısı James Wallis, Gürcü yetkilileri Ripple’ın iş ortağı EPAM Systems temsilcisi Alistair Brown ile tanıştırdı.

Wallis toplantıda yaptığı açıklamada, “Tiflis’e tekrar gelmek ve ortağımız EPAM Systems’den Alistair Brown’u NBG Vekil Müdürü Natia Turnava’ya tanıtmak benim için bir onur oldu.” dedi. Merkezi ABD’nin Pennsylvania eyaletinde bulunan EPAM, yazılım mühendisliği hizmetleri, dijital platform mühendisliği ve dijital ürün tasarımı alanlarında uzmanlaşmış bir şirkettir.
Yeni işbirliği gerçekleşiyor
NBG’nin resmi açıklamasına göre, görüşmede Gürcistan ekonomisinin dijitalleştirilmesi için potansiyel iş birliği alanları masaya yatırıldı. Bu yeni iş birliği, NBG’nin pilot kripto para birimi projesi olan “dijital lari” için Ripple’ın teknolojik ortaklığını üstlendiği önceki ortaklığın üzerine inşa ediliyor. Daha önce bildirildiği gibi, NBG, Eylül 2023’te CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) araştırmalarını ilerletmek için Ripple Labs dahil dokuz şirketi dijital lari projesine katılmaya davet etti. Sonrasında finansal düzenleyici kurum, dijital lari geliştirmek için Ripple Labs’i resmi teknoloji ortağı olarak seçti.

Gürcistan Merkez Bankası, CBDC geliştirme ve ilgili entegrasyonlarda Ripple ile iş birliği yapan tek küresel merkez bankası değil. Gürcistan’a ek olarak, Ripple Labs, Kolombiya, Bhutan, Palau, Karadağ gibi ülkelerdeki CBDC pilotlarına da dahil oldu. Ripple Labs, 2023 yılının sonlarında 23 sayfalık bir beyaz sayfa ile küresel CBDC gelişimine verdiği kamu desteğini ikiye katladı. Şirket, “Maddi varlıkların blockchainde saklanan kripto paralara dönüştürülmesi için giderek daha fazla hedeflenen bir mekanizma olan varlık tokenizasyonunun en olumlu etkilerini desteklemek için CBDC’lere ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.
Ripple gibi şirketler CBDC gelişimini desteklerken, bazı eleştirmenler ise gizlilik sorunları ve devlet gözetimi gibi potansiyel CBDC dezavantajlarından endişe duyuyor. Bu haber, Gürcistan’ın dijital ekonomiye geçişinde Ripple ile iş birliğinin önemini ve CBDC’lerin küresel olarak giderek artan yaygınlığını vurgulamaktadır.