Loading...
tr usd
USD
0.1%
Amerikan Doları
38,45 TRY
tr euro
EURO
-0.2%
Euro
43,67 TRY
tr chf
CHF
-0.21%
İsviçre Frangı
46,30 TRY
tr cny
CNY
-0.08%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
-0.02%
İngiliz Sterlini
51,24 TRY
bist-100
BIST
-0.02%
Bist 100
9.431,04 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.91%
Gram Altın
4.062,86 TRY
btc
BTC
1.06%
Bitcoin
94.735,39 USDT
eth
ETH
0.74%
Ethereum
1.804,54 USDT
bch
BCH
2.78%
Bitcoin Cash
355,11 USDT
xrp
XRP
3.89%
Ripple
2,34 USDT
ltc
LTC
2.91%
Litecoin
87,86 USDT
bnb
BNB
0.38%
Binance Coin
605,76 USDT
sol
SOL
2.04%
Solana
151,01 USDT
avax
AVAX
2.86%
Avalanche
22,33 USDT

TCMB’den döviz çıkışı yavaşladı, dolar/TL nerede tutulacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy’a göre, Pazartesi itibarıyla, TCMB’nin döviz kaybı yavaşlarken, zımni kur kontrol politikası, yani güçlü TL programı de yeniden başlıyor…

Aksoy’un sabah raporu şu ifadelere yer verdi

Trump’ın ülkesinin otomobil ithalatına gümrük vergisi kararı ve Musalem’in enflasyon görünümü konusundaki temkinli açıklamaları ABD hisse senedi piyasalarında zayıflığa neden olurken ABD tahvil faizleri yükseldi. S&P 500 endeksi dün %1.1 düşerken ABD 10 yıllık tahvil faizi günü 4 baz puan artarak %4.35’te bitirdi.

Bloomberg haberine göre, dün Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) tarafından İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan“Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon belirgin ve kalıcı bozulma olması halinde para politikası duruşunu sıkılaştıracaklarını söyledi.”

TCMB’nin swaplar için düzeltilmiş rezervlerinin geçen hafta Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü toplamda 26.5 milyar dolar düştükten sonra düşüş hızının Pazartesi günü önemli ölçüde yavaşladığını hesaplıyoruz. Bu açıdan bakıldığında, net rezervlerin Pazartesi günü 1.2 milyar dolar düşerek 29.5 milyar dolar civarına (Kamunun TCMB’deki döviz mevduatı hariç)  gerilediğini hesaplıyoruz.

Dolar/TL kuru Merkez Bankası’nın muhtemel döviz arzının devam etmesi ve döviz talebinin azalmasının etkisiyle 38.00 civarındaki seyrini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın enflasyon görünümü açısından döviz arzını gerekirse devam ettirebileceğini, dolar kurunun bir süre daha bu seviyelerde kalabileceğini değerlendiriyoruz.

ABD Başkanı Trump gümrük vergileri konusundaki açıklamalarını sürdürüyor. Bloomberg haberine göre, “ABD Başkanı Donald Trump, otomobil ithalatına %25 gümrük vergisi uygulanmasını öngören bir kararname imzaladı. Çarşamba günü Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, “Yapacağımız şey, ABD’de üretilmeyen tüm otomobillere %25 gümrük vergisi uygulamak olacak. Ülkemizde iş yapan ve işlerimizi alan, servetimizi alan ülkelere vergi uygulayacağız” dedi. ABD Başkanı bu tarifelerin 2 Nisan’da yürürlüğe gireceğini söyledi. Beyaz Saray, tarifenin sadece tamamen monte edilmiş otomobiller için değil, motorlar, şanzımanlar, güç aktarma parçaları ve elektrikli bileşenler dahil olmak üzere önemli otomobil parçaları için de geçerli olacağını duyurdu.

Bu liste zaman içinde başka parçaları da kapsayacak şekilde genişleyebilecek. Beyaz Saray yetkilisi Will Scharf, tarifelerin halihazırda yürürlükte olan vergilerin üzerine ekleneceğini ve ABD’ye yıllık 100 milyar dolar yeni gelir sağlayacağını öngördüklerini belirtti. Trump tarifeleri “kalıcı” olarak nitelendirdi ve herhangi bir muafiyeti müzakere etmekle ilgilenmediğini söyledi.“

Diğer yandan, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem gümrük vergilerinin enflasyonist etkileri konusunda Fed Başkanı Powell’ın aksi yönde konuştu. Musalem gümrük vergileri kaynaklı enflasyonist etkilerin geçici olmayabileceğini belirtti.

/*! This file is auto-generated */!function(d,l){“use strict”;l.querySelector&&d.addEventListener&&”undefined”!=typeof URL&&(d.wp=d.wp||{},d.wp.receiveEmbedMessage||(d.wp.receiveEmbedMessage=function(e){var t=e.data;if((t||t.secret||t.message||t.value)&&!/[^a-zA-Z0-9]/.test(t.secret)){for(var s,r,n,a=l.querySelectorAll(‘iframe[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),o=l.querySelectorAll(‘blockquote[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),c=new RegExp(“^https?:$”,”i”),i=0;i

Trump’ın ülkesinin otomobil ithalatına gümrük vergisi kararı ve Musalem’in enflasyon görünümü konusundaki temkinli açıklamaları ABD hisse senedi piyasalarında zayıflığa neden olurken ABD tahvil faizleri yükseldi. S&P 500 endeksi dün %1.1 düşerken ABD 10 yıllık tahvil faizi günü 4 baz puan artarak %4.35’te bitirdi. Dolar genel olarak güçlenirken dolar endeksi %0.3 yükselerek 104.5’e çıktı. Euro/dolar paritesi %0.3 düşerek 1.0754’te günü bitirdi. Sterlin/dolar ise İngiltere’de tüketici enflasyonu verisinin piyasa beklentisinin altında kalmasının da etkisiyle %0.4 düşerek 1.2888’e geriledi. Ons altın ise günü 3019 dolar civarında yatay tamamladı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi bugün 1 baz puan artışla %4.36’da işlem görürken S&P 500 vadeli endeks kontratı yatay seyrediyor.

Türkiye’de sabit kuponlu tahvil faizleri Salı günkü keskin düşüşün bir kısmını dün geri verdi. 10 yıllık TL cinsi sabit kuponlu tahvil faizi günü 108 baz puan yükselerek %32.37’de bitirdi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i dün 13 baz puan artışla 309 baz puana çıkarken 2047 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi 9 baz puan artarak %8.21’e yükseldi. Hisse senedi piyasasında BİST 100 endeksi %0.7 düşerek günü 9650 puanda bitirdi. Endeks bugün %1.2 civarında yükselerek 9765 puana çıkmış durumda.

TCMB’nin swaplar için düzeltilmiş rezervlerinin geçen hafta Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü toplamda 26.5 milyar dolar düştükten sonra düşüş hızının Pazartesi günü önemli ölçüde yavaşladığını hesaplıyoruz. Bu açıdan bakıldığında, net rezervlerin Pazartesi günü 1.2 milyar dolar düşerek 29.5 milyar dolar civarına (Kamunun TCMB’deki döviz mevduatı hariç)  gerilediğini hesaplıyoruz. Dolar/TL kuru Merkez Bankası’nın muhtemel döviz arzının devam etmesi ve döviz talebinin azalmasının etkisiyle 38.00 civarındaki seyrini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın enflasyon görünümü açısından döviz arzını gerekirse devam ettirebileceğini, dolar kurunun bir süre daha bu seviyelerde kalabileceğini değerlendiriyoruz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.