Loading...
tr usd
USD
0.1%
Amerikan Doları
38,45 TRY
tr euro
EURO
-0.19%
Euro
43,68 TRY
tr chf
CHF
-0.31%
İsviçre Frangı
46,25 TRY
tr cny
CNY
-0.07%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
0.24%
İngiliz Sterlini
51,38 TRY
bist-100
BIST
-0.29%
Bist 100
9.405,46 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.92%
Gram Altın
4.062,20 TRY
btc
BTC
1.08%
Bitcoin
94.751,39 USDT
eth
ETH
1.09%
Ethereum
1.810,81 USDT
bch
BCH
1.87%
Bitcoin Cash
351,98 USDT
xrp
XRP
3.37%
Ripple
2,33 USDT
ltc
LTC
2.17%
Litecoin
87,24 USDT
bnb
BNB
0.47%
Binance Coin
606,30 USDT
sol
SOL
2.35%
Solana
151,46 USDT
avax
AVAX
2.26%
Avalanche
22,20 USDT

Üçüncü Çeyrek Mali Sonuçları: Finans dışı şirket kârlarında telekom, sağlık hizmetleri ve gıda perakende öne çıkıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu raporla, önceden yayınladığımız banka kâr tahminlerinin ardından, araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketlerin kâr tahminlerini paylaşıyoruz. Yüksek oynaklık gösteren aylık enflasyon verileri  nedeniyle enflasyon muhasebesi uygulanmış finansallarda sağlıklı çeyreklik öngörü yapmanın zorluğu nedeniyle dar marjlı gıda perakende ticaret şirketleri için çeyreklik tahminlerimizi  paylaşmamayı tercih ediyoruz.

Finansal sonuçlar özellikle finans dışı şirketlerde güçlü mevsimsel etkiler içerdiği için bir önceki çeyrek ile karşılaştırma anlamlı olmayacaktır. Ancak geçtiğimiz senenin enflasyon muhasebesi uygulanmış 3Ç sonuçları elimizde olmadığı için tahminlerimizi 2Ç24 sonuçları ile kıyaslamalı gösteriyoruz.

Sıkı para politikasının etkileri 3Ç24 finansallarında daha görünür hale geldi

Talebin zayıflaması, alım gücünün düşmesi ve TL’nin reel efektif döviz kuru bazında değerlenmesinin bilançolar üzerindeki olumsuz etkileri artarak devam ediyor. Geçen sene yüksek baz (yüksek talep, güçlü fiyatlama ve karlılık) etkilerinin de olması 3Ç görünümünü daha da zayıflatıyor. Kurdaki artışın sınırlı olması ve maliyet enflasyonunun yüksek olması ihracatçı şirketleri ve yabancı para geliri olan şirketlerin performanslarını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

/*! This file is auto-generated */!function(d,l){“use strict”;l.querySelector&&d.addEventListener&&”undefined”!=typeof URL&&(d.wp=d.wp||{},d.wp.receiveEmbedMessage||(d.wp.receiveEmbedMessage=function(e){var t=e.data;if((t||t.secret||t.message||t.value)&&!/[^a-zA-Z0-9]/.test(t.secret)){for(var s,r,n,a=l.querySelectorAll(‘iframe[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),o=l.querySelectorAll(‘blockquote[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),c=new RegExp(“^https?:$”,”i”),i=0;i

Diğer taraftan talepte yavaşlama ve yılın ikinci yarısında asgari ücret artışı yapılmamasının etkileri zaruri tüketim sektörlerini de baskılamaya başladı. Gıda ve içecek sektöründe hem hacimlerde daralma hem de marjlarda daralma bekliyoruz. Gıda perakende tarafında mağaza açılış hızına paralel reel büyümeler devam etse de gönüllü personel zamları nedeni ile faaliyet gideri marj baskısının azalarak da olsa devam etmesini öngörüyoruz. Ancak Gıda Perakende Sektöründe yılın ikinci yarısında marjlar ilk yarısına göre pozitif operasyonel kaldıraç etkisi nedeniyle daha güçlü olacak.

Telekom sektöründe enflasyonist ortamda abone yenilemelerinin gecikmeli etkilerinin devam etmesinin satış hacimlerine ve kârlara olumlu yansımasını bekliyoruz. Sağlık hizmetleri sektöründe de SGK ve TTB fiyat ayarlamaları hastane cirolarında benzer bir pozitif etki yapıyor.

Yıllık bazda zayıflık olmakla birlikte çeyreksel bazda güçlü mevsimsellik nedeni ile güçlü büyüme ve marj iyileşmesi öngörüyoruz

Finans dışı şirketler için tahminlerimiz bir önceki çeyreğe göre güçlü mevsimsellik nedeni ile %16 satış büyümesi, %38 FAVÖK büyümesi ve %59 net kar büyümesi olacağına işaret ediyor. Geçen sene 3Ç23’te açıklanan finansallarının enflasyon düzeltmesine  tabi olacak olması nedeni ile yıllık bazda kıyaslama yapmak maalesef anlamlı olmuyor. Ancak bu çeyrek aylık enflasyonun daha düşük olması nedeni ile enflasyon muhasebesi uygulanmış finansallarda enflasyon muhasebesinin marjlardaki olumsuz etkisi önceki çeyreklere kıyasla daha sınırlı olacak.

Gıda&İçecek ve Perakende Sektörleri içerisinde en güçlü büyümeyi ve en sınırlı temiz FAVÖK marjı baskısını Migros’da göreceğimizi tahmin ediyoruz. Havayollarında TAV ve Pegasus’un, THY’den daha iyi sonuçlar açıklayacağını, Telekom sektöründe hem Türk Telekom’un hem Turkcell’in güçlü sonuçlar açıklayacağını, Otomotiv Sektöründe Ford Oto’nun güçlü sonuçlar açıklarken, Tofaş, Doğuş Oto ve Türk Traktör’ün zayıf sonuçlar açıklayacağını öngörüyoruz.

Sağlık sektöründe Medikal Park, Lokman Hekim ve Meditera’nın güçlü finansallarına karşılık Selçuk Ecza’nın zayıf sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz.

Takip listemizdeki diğer hisselerden Kalekim, Torunlar GYO ve Avrupa Konut GYO da güçlü sonuçlar beklerken, Kardemir, Arçelik ve Vestel Beyaz’ın nispeten zayıf sonuçlar açıklayacağını öngörüyoruz.

Finans dışı şirketlerin 3Ç24 finansalları için son gün 11 Kasım: Finans dışı şirketlerde bilanço sonuçları Aselsan, Erdemir, Türkiye Sigorta ve TAV ile başladı. Bilanço dönemi bugün Türk Traktör ile devam edecek. Bu bilanço dönemi, enflasyon muhasebesi nedeni ek süre verilen önceki bilanço dönemlerinin aksine, daha kısa olacak. 3. çeyrek bilanço açıklamaları 11 Kasım’da son bulacak.

Ak Yatırım araştırma raporundan alıntıdır

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.