Outlier Ventures Araştırma Başkanı Jasper De Maere’ye göre, yatırımcıların artık dört yıllık döngü kavramından uzaklaşmaları gerekiyor. Bu görüş, Bitcoin (BTC)’in son halving olayından bu yana en kötü fiyat performansını sergilemesiyle ortaya atıldı. İşte detaylar…
Bitcoin için dört yıllık döngü bitti
Web3 hızlandırıcısı Outlier Ventures, dört yıllık döngünün artık geçerliliğini yitirdiğini ve Bitcoin’in bu yılki yarılanma sonrası en kötü fiyat performansını yaşadığını belirtti. De Maere, Salı günü yayımlanan bir raporda, “En son Bitcoin yarılanmasından dört ay sonra, herhangi bir halving takip eden en kötü fiyat performansını görüyoruz.” dedi. “Halving artık BTC ve diğer kripto varlıkların fiyatını temel olarak etkilemiyor ve son olarak 2016’da bu etki görülmüştü.” şeklinde ekledi. “Kripto varlık piyasaları olgunlaştıkça, kurucuların ve yatırımcıların dört yıllık döngü kavramından uzaklaşmaları gerekiyor.” dedi.

Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi Bitcoin halvingleri veya yarılanmalar, yaklaşık her dört yılda bir otomatik olarak gerçekleşen programlanmış olaylardır. Yarılanma ile birlikte madenciler, her blok için aldıkları Bitcoin ödülünün yarısını alırlar. Ancak, her blokta madencilik yaparak kazandıkları işlem ücreti ödülleri normal şekilde devam eder. Bitcoin’in dördüncü yarılanması, 20 Nisan’da gerçekleşmiş ve madencilerin blok ödülleri 6.25 BTC’den 3.125 BTC’ye düşmüştü.
Bu sefer, “her şey” farklı
Her yarılanma olayından 125 gün sonra Bitcoin fiyatına bakıldığında, öncü kripto para birimi önceki dönemlerdeki kazançlara kıyasla yaklaşık %8 düşüş gösteriyor. De Maere’nin verilerine göre, 2012 yarılanmasından 125 gün sonra %739, 2016’dan sonra %10 ve 2020’den sonra %22 yükseliş yaşanmıştı. Outlier Ventures analisti, 2016’nın halvingin Bitcoin fiyatını “önemli ve temel bir şekilde etkilediği” son yıl olduğunu ve o tarihten sonra Bitcoin madencilerinin blok ödülünün olgunlaşan ve giderek çeşitlenen kripto piyasası bağlamında ihmal edilebilir hale geldiğini belirtti. Ancak, yarılanmaların hala bazı psikolojik etkiler yaratabileceğini kabul etti.

De Maere, yarılanmanın piyasadaki en güçlü etkisinin, BTC enflasyonunu azaltmanın yanı sıra madencilerin hazine yönetimini etkilemesi olduğunu söyledi. Ancak, tüm madencilerin ödüllerini anında satması gibi aşırı bir senaryoda bile, 2017 ortalarına kadar bu durumun piyasada %1 ila %5’lik bir etkiye sahip olacağını, günümüzde ise sadece %0.17’lik bir hacmi oluşturacağını belirtti.
De Maere, 2020 yarılanmasını takiben yaşanan güçlü fiyat hareketinin de tesadüfi olduğunu ve küresel çapta benzeri görülmemiş sermaye enjeksiyonu ile birlikte “DeFi Yazı” olarak adlandırılan dönemin yaşandığını ekledi. Özellikle ABD, o yıl para arzını %25’ten fazla artırmıştı. Önemli bir nokta olarak, Bitcoin, bu yılki yarılanmadan önce spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylanmasıyla ilgili artan faaliyetler sayesinde 14 Mart’ta yeni bir post-ayı piyasası rekoru olan 73.836 dolara ulaşmıştı.