Loading...
tr usd
USD
0.06%
Amerikan Doları
38,44 TRY
tr euro
EURO
-0.02%
Euro
43,75 TRY
tr chf
CHF
0.21%
İsviçre Frangı
46,50 TRY
tr cny
CNY
-0.03%
Çin Yuanı
5,27 TRY
tr gbp
GBP
-0.03%
İngiliz Sterlini
51,25 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
9.432,55 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.67%
Gram Altın
4.072,44 TRY
btc
BTC
0.74%
Bitcoin
94.437,34 USDT
eth
ETH
0.56%
Ethereum
1.801,29 USDT
bch
BCH
1.73%
Bitcoin Cash
351,49 USDT
xrp
XRP
1.2%
Ripple
2,28 USDT
ltc
LTC
1.53%
Litecoin
86,69 USDT
bnb
BNB
0.34%
Binance Coin
605,50 USDT
sol
SOL
1.32%
Solana
149,94 USDT
avax
AVAX
1.41%
Avalanche
22,02 USDT

Vega Portföy: 5-9 Ağustos haftasında enflasyon, küresel hizmet PMI ve ekonomik aktiviteye yönelik veriler takip edilecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Temmuz ayı TÜFE ve Yİ-ÜFE, reel efektif döviz kuru (REDK) (eşik 100), finansal yatırım araçlarının getiri oranları, Hazine nakit bütçe dengesi; Haziran ayı sanayi üretimi ile Mayıs ayı dış ticaret birim değer ve hacim endeksleri açıklanacak. Bloomberght anket sonuçlarına göre TÜFE’nin Temmuzda aylık %3,3’e hızlanması (yıllık %62) bekleniyor. Temmuz ayı imalat PMI verileri, girdi maliyetleri ve çıktı fiyatlarının önceki aya göre hızlandığına işaret etmişti. REDK ise Haziranda, Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviye olan 61,9’a yükselmiş, böylece Türk lirası Temmuz 2023’te gerilediği 48,8 seviyesine göre %26 değer kazanmıştı. Temmuz 2023’ten Nisan 2024’e kadarki dönemde –Türk lirasındaki değerlenme kadar hızlı olmasa da– ithalat birim değerinin görece olarak ihracat birim değerinden daha hızlı artması ise karlılık adına olumsuz bir gelişme.

Küresel hizmet sektörleri PMI (eşik 50) Temmuz ayı verileri takip edilecek. Haziranda JP Morgan Küresel Hizmet PMI (eşik 50) 53,1 değerine gerileyerek küresel hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti. Geçen hafta açıklanan JP Morgan Küresel İmalat PMI (eşik 50) 2024 yılında ilk kez Temmuzda 50 eşik değeri altında 49,7 olarak gerçekleşti; tüketim malı ve ara mal üretimi hafif düşerken, yatırım malı üretimi sert düştü.

ABD’de Ağustos ayı RCM/TIPP Ekonomik Güven Endeksinde (eşik 50) kötümserlik Şubat-Haziran 2024 döneminde aralıksız artmış, Temmuzda ise zayıflamıştı; Ağustosta kötümserlikteki zayıflamanın sürmesi bekleniyor. Kamu kesimini de kapsayan ISM Hizmet PMI (eşik 50) Haziranda 48,4’e düşmüş, iş aktivitesi Mayıs 2020’den bu yana ilk kez daralmış, yeni siparişler ve istihdam düşmüş, hizmet fiyatlarındaki artış hızı yavaşlamıştı. GSYH’nin öncü göstergelerinden ISM Hizmet PMI’nın Temmuzda 51’e yükselmesi, ihracat ve ithalatın ise Haziranda artması tahmin ediliyor.

Almanya’da Haziran ayı fabrika siparişleri (aylık bazda artış bekleniyor), sanayi üretimi (aylık bazda artış bekleniyor) ve dış ticaret verileri açıklanacak. Temmuzda TÜFE’nin aylık %0,3’e hızlanması bekleniyor. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Almanya 2Ç2024’te bir önceki çeyreğe göre %0,1 daraldı.

Euro Bölgesinde Haziran ayı perakende satışlar (aylık bazda artış bekleniyor) açıklanacak. Euro Bölgesi 2Ç2024’te çeyrek bazda %0,3 büyümüş, Temmuzda tüketici fiyatları yatay kalmış, imalat PMI Temmuzda sektördeki daralmanın sürdüğüne işaret etmişti.

İngiltere’de Temmuz ayı Halifax konut fiyat endeksi (aylık bazda konut fiyatlarındaki düşüşün yavaşlaması bekleniyor) açıklanacak. Geçen hafta BOE’nin politika faizini %5’e düşürmesi ekonomik aktivitedeki iyileşmenin sürmesine sebep olacaktır. BOE enflasyonda %2 seviyesini koruyabilmesi için sıkılaştırıcı tedbirleri sürdürmeye devam edeceğini belirtmesi mortgage kabullerindeki yavaş hızla da olsa aşağı yönlü eğilimin sürmesine, konut fiyatlarında da ılımlı artışın sürmesine sebep olabilir.

Çin’de Temmuz ayı dış ticaret ve enflasyon verileri açıklanacak. Yıllık enflasyon Haziranda %0,2’ye yavaşlamış, Mart ayından bu yana ihracat ılımlı artış sergilerken, ithalat yavaş bir hızla düşüyor. Haziran ayı PMI verilerinin ise ekonomik aktivitedeki büyümenin zayıfladığına işaret etmesi GSYH’deki yavaşlama eğiliminin sürmesine, dolayısıyla fiyatlarda yukarı yönlü baskının sınırlı kalmasına sebep olacaktır. Jeopolitik risklerde artış ve ABD’de Trump’ın başkan olması fiyatlar üzerinde baskı yaratacaktır.

Dr.Fulya Gürbüz

www.vegaportfoy.com

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.